Öncü blockchain platformlarından birisi olan Factom, ulusal elektrik şebekesini korumak için ABD hükümetinin finanse ettiği bir programa katılıyor.

TFA Labs, nesnelerin interneti (IoT) güvenlik girişimi. Girişim yaptığı bir duyuru ile elektrik şebekesindeki donanımların kötü amaçlı yazılımların hedefi olmadığından emin olmak için Factom’un protokolünü test edecek. ABD Enerji Bakanlığı’ndan yaklaşık 200.000 dolarlık bir hibe alan bu proje, şebekedeki milyonlarca cihazın güvenliğini arttırmayı amaçlıyor.

TFA Labs, cihazların sağlığı ve durumu gibi ham verilerin Factom blockchain ağında saklanmasını hedefliyor. Bunu yapmak için cihazlar üzerindeki temel yazılımların dijital kimliklerini oluşturulup ağa aktarılacak ve cihazların sistemindeki dosyalar değiştirilirse, dijital kimliğe uymayan ve bir şeyin yolunda olmadığını gösteren bir alarm tetiklenecek.

TFA Labs CEO’su Dennis Bunfield CoinDesk’e yaptığı açıklamada “Ham verileri veya dijital imza bilgilerini saklayabiliyoruz. Bu IoT cihazları açısından ideal bir çözüm sağlıyor” ifadelerini kullandı.

İlk aşama, TFA’nın kullanım durumu için bir prototip senaryo oluşturmayı hedeflediği Mart ayına kadar sürecek. Eğer deney ikinci aşamaya geçerse, TFA Labs cihaz üreticileri ile işbirliği yapacak ve ABD Enerji Bakanlığı’ndan 1 milyon dolara yakın ek finansman sağlayabilecek.

Diğer yandan Factom, blockchain üzerinde kamera ve sensör verilerini kaydetmek için İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) ile birlikte ve dünyanın uzak bölgelerinde yaşayan kişilerin kimlik verilerinin dijitalleştirilmesi için Bill ve Melinda Gates Vakfı ile birlikte çalışıyor.

2014 yılında kurulan Austin, Teksas merkezli Factom, en eski ICO’lardan birini gerçekleştirmiş ve 2015 yılında “factoids” isimli token satışı ile 1,1 milyon dolar kaynak toplamıştı. Sonraki tohum ve A Serisi turları ile 8 milyon doların üzerinde fon toplamayı başarmıştı. Şirketin dünyanın farklı yerlerinde farklı amaçlar ile devam eden projeleri bulunuyor.