Projeye Mendocino Clone Company isimli şirket bünyesindeki ekim alanında başlandı…

ABD’nin batısında teknoloji üsleri ile çevrili San Francisco’ya ev sahipliği yapan eyalet California’da bir fidanlıkta terapötik (tedavi edici) bitkilerin doğrulanması esasıyla blockchain teknolojisi ve akıllı sözleşmeler kullanılıyor. Projeye Mendocino Clone Company isimli şirket bünyesindeki ekim alanında başlandı

Söz konusu fidanlıklar, bitki genetiğine odaklanan ve toptan dağıtım amacıyla klonlar, genç bitkiler ve tohumlar üreten işletmeler şeklinde tanımlanabilir. Bu arada fidanlıklar ‘tohum bankaları’ olarak da sıklıkla isimlendirilir. Bu kapsamda bebek bitki olarak da bilinen klonlara sertifika vermek için blockchain teknolojisinin özelliklerinden yararlanıldı.

Proje, bitkinin çiçek açtığı zamanki ağırlığına bağlı olarak birinci sınıf bir ürün olma yolundaki aşamalarının kayıt altına alınmasını temel alıyor. Her klon benzersiz bir sertifikaya sahip. Sertifika, her genç bitkinin fidanlık tarafından oluşturulan ve üzerinde çalıştığı blockchain’e bağlanan kendi ‘benzersiz tanımlama bloğu’ üzerinden sağlanıyor.

Dispanserler ve ticari çiftlikler de dahil olmak üzere müşterilerin, blockchain teknolojisi sayesinde klonlarının genetik geçmişini kontrol etmek ve gerçek olup olmadığını belirleyebileceği kaydedildi.

Ek olarak, Mendocino klonlarını alan lisanslı çiftçiler, EMTRI token (EMT) ödüllerine erişebilecek. EMT, Kasım 2022’de tanıtılmıştı.