Avrupa Dijital Kimlik Cüzdanı ile AB genelinde kamu hizmetlerine erişim sağlanabilecek…

Avrupa Birliği (AB) genelinde geçerli olacak bir dijital cüzdan oluşturulması yönündeki yasa tasarısı, Avrupa Parlamentosu’nda oy çokluğuyla geçerek kabul edildi. eID olarak bilinen Avrupa Dijital Kimlik Cüzdanı’nın AB genelinde kullanımına yönelik çalışmaların 2024 yılında tamamlanması bekleniyor.

AB vatandaşları sahip olacakları Avrupa Dijital Kimlik Cüzdanı ile AB genelinde kamu hizmetlerine erişim sağlayabilecek. Bu kapsamda dijital cüzdan bireylere ve işletmelere isimler, adresler, sürücü ehliyetleri, banka hesapları, doğum sertifikaları, diplomalar ve kullanılabilecek diğer belgeleri dijital olarak saklama ve kamusal işlemlerde bunlardan yararlanma imkanı tanıyacak.

Öte yandan gizliliğin korunmasının ZK-proof (sıfır bilgi kanıtı) üzerinden sağlanacağı bildirildi. Sıfır bilgi kanıtı sayesinde kullanıcılar kişisel verilerini paylaşmadan işlem yapabilecek…

Yasa tasarısının geçmesinin ardından görüşlerini aktaran Parlamento Üyesi Romana Jerkovic, “Program, vatandaşların bugün olduğu gibi ticari sağlayıcılara başvurmak zorunda kalmadan çevrimiçi bir biçimde, Avrupa Dijital Kimlik Cüzdanı aracılığıyla, güven, güvenlik ve mahremiyet endişeleri olmaksızın kendilerini tanımlamasına ve doğrulamasına olanak sağlayacak” dedi.

Akıllı Sözleşmeler’e onay

Diğer taraftan AB Parlamentosu, Akıllı Sözleşmeler ile ilgili hazırlanan bir yönetmeliği de oy çokluğuyla kabul etti. Böylelikle akıllı sözleşmelerin kullanımı yasa kapsamına alındı.

Bu arada benzer adımlar Türkiye’de de geçtiğimiz aylarda gündeme geldi… Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, blockchain tabanlı dijital kimlik ve e-cüzdan uygulaması hazırlıklarına başlandığını duyurmuştu.

Kaynakblockchain.news