MiCA, dikkat çekici bir gelecek vizyonu sunuyor…

Avrupa Birliği’nin 27 üye ülkeyi kapsayacak şekilde kripto borsaları ve hizmet platformlarına standart getirmesi hedefiyle hazırlanan MiCA (Markets in Crypto Assets), son derece önemli bir kripto düzenlemesi. Geçtiğimiz günlerde tamamlanan bir ‘uzlaşmaya varılmış’ taslak mevzuat durumundaki MiCA, şu an itibarıyla gelecek vizyonu sunuyor. Zira yürürlüğe 2024 yılında gireceği kaydediliyor. Peki MiCA neler vadediyor?

Başlıca hedefleri ile MiCA; tüketicilerin korunması, şeffaflık, denetleme, enerji kullanımı, manipülasyon ve suçların önlenmesi konularını merkeze alıyor. MiCA sonrasında kara para aklanmasının önlenmesini amaçlayan bir sicil kurulacağı ifade ediliyor.

Öte yandan Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA), yeni yetkileri kapsamında kripto varlık hizmetlerinin sınırlanması, yasak getirilmesi, satış ve dağıtıma müdahale gibi imkanlara sahip olacak. Genel itibarıyla ESMA’ya önümüzdeki süreçte de sıra dışı yetkilerin verilmesi bekleniyor.

Diğer tarafta Avrupa Birliği, NFT’ler için ayrı bir yasa gerekip gerekmediği konusunu önümüzdeki süreçte tartışmaya devam etmek istiyor.

Karbon ayak izini azaltma hedefleri doğrultusunda CASP’ler yani kripto varlık hizmet sağlayıcılarının bu yöndeki verilerinin ilgili mercilerle paylaşılması gerekiyor.

MiCA, kripto dünyası açısından bir tür ‘düzen unsuru’ özelliği taşıyor ve global ölçekte benzer çalışmalara örnek teşkil edeceği düşünülüyor.

Mevzuata ilişkin daha fazla ayrıntı için Avrupa Konseyi’nin basın açıklamasına göz atılabilir.