Görünüşe bakılırsa Afrika kıtasında 60 dolarlık kripto karşılığındaki ‘gözbebeği taramasına’ yoğun ilgi var…

Worldcoin, geçtiğimiz günlerde ‘yüksek bir sesle’ ortaya çıktı. Konseptin karmaşık alt başlıklarından biri, insanların gözbebeklerinin ‘detaylarını’ 60 dolar karşılığındaki kripto para ile takasını esas alıyordu. Gözbebeği taraması için küre şeklinde metalik bir aygıt kullanılıyor ve insanların bu ilginç projeye adım atması bekleniyordu. Görünüşe bakılırsa Afrika kıtasında 60 dolarlık kripto karşılığındaki ‘gözbebeği taramasına’ yoğun ilgi var.

CNBC’ye konuşan Ugandalı Worldcoin çalışanı Keneth Byarugaba, başvuru ve mülakat aşamasını geçtikten sonra seçilen 500 kişiden biri olduğunu, Blockchain ve pazarlama üzerine bir dizi eğitim ve sınavın ardından mevcudun yaklaşık 200 çalışana kadar indiğini söylüyor.

Byarugaba ve meslektaşları Uganda’da gözünüzün taranmasının evrensel temel gelire, çevrimiçi bankacılığa ve fatura ödeme sürecini kolaylaştıran yeni bir sanal para birimine erişimin kilidini açtığı yeni bir dünya ekonomisinin parçası olma fikrini pazarlıyorlar.

Anlatım görünüşe bakılırsa etkili. Zira Worldcoin’e 2021 sonundaki lansmanından bu yana 2,2 milyondan fazla kişi kaydoldu. Ancak kuruluşun nihai hedefi 2 milyar kişiye ulaşmak.

Öte yandan bu pek de kolay görünmüyor, çünkü hükümetler biyometrik kayıt süreci ve ulusal veri koruma yasalarının olası ihlalleri konusundaki endişelerini çoktan dile getirdi.

10 yıldır kripto endüstrisinde çalışan Namureba Abel, Worldcoin ekiplerinin neredeyse her yerde olduğuna işaret ederek, “Pazarlamaya ve yeni kullanıcıları kaydetmeye odaklanılması nedeniyle bu bir dolandırıcılık gibi görünüyordu.” İfadelerini kullandı.

Muvya Muthama isimli bir başka kişi de Temmuz ayının sonunda saçını kestirmek için Kenya’nın Nairobi kentindeki bir alışveriş merkezine gittiğinde uzun kuyruk gözüne çarptı. Öğrendiğine göre sıra, küreye gözlerini tarayan herkese verilen ücretsiz bir kayıt bonusu olan 25 Worldcoin “WLD” tokeni almaya istekli Kenyalılardan oluşuyordu.

Kenya’da askıya alındı; Arjantin, Fransa, Almanya ve İngiltere’de soruşturma altında…

Afrika’da birçok ülkede Worldcoin, WLD gibi ‘yeni şeylerin’ yoğun merak uyandırdığını belirtmek mümkün. Buna karşın Kenya kısa süre önce Worldcoin’i askıya aldı. Arjantin, Fransa, Almanya ve İngiltere’deki yetkililer de iş modeliyle ilgili soruşturma yaptıklarını duyurdu.

Worldcoin daha uzun süre gündemdeki yerini koruyacak gibi görünüyor. Gelişmeleri aktarmayı sürdüreceğiz…

KaynakCNBC