Alman İstihbarat Teşkilatı – Bundesnachrichtendienst (BND), oyunlaştırılmış bir blok zinciri hazine avı konsepti ile yetenekli insanları işe almak için NFT koleksiyonu paylaştı.

BND, yetenekli kişilerin dikkatini çekmek için kendi NFT projesini yayınladı. Ajans Haziran ayının başlarında, siber güvenlik konulu materyaller giyen 999 adet köpek konulu profil fotoğrafından (PFP) meydana gelen “Dogs of BND koleksiyonunu sundu. NFT’ler, sadece bir siber araştırmayı tamamlayarak ve koleksiyonda bulunabilmek için gizli bir karakter dizisini keşfederek edinilebiliyor…

BND koleksiyonunun köpeklerini avlamaya karar veren Alman vatandaşları, federal ajans tarafından ipucu olarak gizlenmiş kuvvetli bir karakterin (bu olayda bir cüzdan adresi, blok veya token numarası, vb.) yerini saptamalı. Ardından oyuncular doğru veriyi bulduklarında, koleksiyona girmeleri için kendilerine erişim sağlanıyor.

NFT’nin maliyeti 1 sentten az olsa da koleksiyonun ikincil pazar yeri OpenSea’deki taban fiyatı şu anda 0,045 ETH veya yaklaşık olarak 82 dolar. Koleksiyonda 999 NFT var, ancak oyuncuların erişebilmesi için 987 adedi mevcut ve hazine avı, 987 tokenin tamamı basıldığında sona erecek.

Alman kripto para yayıncısı BTC Echo’ya göre hazine avının hedefi, siber suçları hafifletmeye yardımcı olmak için blok zinciri teknolojisinde akıcı şekilde ilerleyen genç yetenekleri arayıp bulmak. Bunu yapmak için Instagram’daki takipçilerinden de faydalanan kurum, sosyal medya alanında bilgili ve NFT’lere meraklı olan kullanıcılara ulaşmayı amaçlıyor.

Ajansın BTC Echo’ya verdiği beyanda “Gelecekte siber güvenlik mecrasında yetenekli insanlar arıyoruz” denilerek şöyle devam edildi: “Bu sebeple NFT koleksiyonu Instagram topluluğumuz için aşikar bir yeni öneri oldu.”

BND, NFT’leri işe alım stratejisiyle birleştirirken, tüm devlet kurumları tokenize edilmiş elementleri stratejilerine dahil etme konusunda başarılı olabilmiş değil. Örneğin 2022’nin Nisan ayında Birleşik Krallık hükümeti NFT yaratma planları yaptı. Fakat bu yılın Mart ayında (2023), spekülasyon ve finansal risk kaygısıyla söz konusu plan iptal edildi.

Terimler ve Açıklamaları

  • Os Openstore: E-ticaret girişimcilerine hayatlarını değiştirecek likidite sağlayan şirket. (Linkedln)
  • ETH Mainnet: Ethereum Mainnet. Birincil halka açık Ethereum üretim blok zinciri. (ethereum.org)
  • ERC1155: Token standardı. Birden çok token türünü yöneten sözleşmeler için standart bir arayüz.
  • Tokenize edilmiş: Değerli bir şeyi blok zinciri uygulamasında kullanılabilen dijital bir tokena dönüştürme işlemi.
KaynakCoindesk