Almanya’da NFT’lerin hukuki tanımı hakkında önemli bir kılavuz yayımlandı.

NFT’lerin global bir çılgınlık halini aldığı dönemin yaklaşık olarak sonrasındayız… Çok hızlı bir şekilde dijital hayata dahil olan dijital ‘eserler’, güçlü platformların beraberinde dünyaca ünlü isimlerin gösterdiği ilgi ve etkiye paralel şekilde gelişti. Kitleleri peşinden sürükleyen, hatırı sayılır bir bilinirliğe ulaşan, en nihayetinde ilk dönemecinde sıra dışı bir ilgiyle karşılanan NFT’lere dair çok temel regülasyon ve tanımların eksikliği ise uzmanlara göre ‘fark edilir’ ölçüdeydi.

Bu noktadaki her çabanın önem taşıdığına şüphe yok, diğer yandan konunun hala derinlemesine bir şekilde ele alınmıyor olduğu yönündeki yorumların azımsanmayacak ölçüde öne çıktığı da biliniyor. Her ne kadar yavaş ilerlese de NFT’lere dair ‘sınırları’ ortaya koyan çalışmalar da yok değil…

Bu kapsamda NFT alanına ilişkin dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Almanya’da denetim otoritesi konumundaki Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht – BaFin (Alman Denetim Otoritesi), kapsamlı bir kılavuz yayımladı…

BaFin, kısa süre önce yayımladığı kılavuz ile NFT’lere dair görüşlerini kamuoyuyla paylaştı. Dijital sanattan oyun sektörüne uzanan birden fazla uygulama alanı olan NFT’lerin tamamını kapsayacak bir hukuki tanım yapılmasını gerekli görmeyen BaFin, böylelikle önemli bir alt metin oluşturdu.

Buna karşın BaFin, NFT’lere atanan haklar ve içerik kapsamında durum özelinde karar vermeyi tercih ettiğini kaydederek uygulanacak kurallar konusunda ihtilaf olması halinde kendisine müracaat edilmesi gerektiğini belirtti.