Web3 ve metaverse, 2022’de sıklıkla gündeme gelen konu başlıklarıydı, 2023’te de durum çok farklı değil. Bu noktadaki eğilimleri ele alan yeni bir araştırma ise özellikle Web3’e dair ilginç detaylara vurgu yaptı.

CoinWire tarafından 10 bini aşkın katılımcıyla gerçekleştirilen anketin Web3 özelindeki sonuçları dikkat çekti. Buna göre katılımcıların yüzde 90’ından fazlası Web3 terimini duyduğunu söyledi. Buna karşın yüzde 52’si ise “Web3 olarak adlandırılan şeyin” gerçekte ne olduğunu -tam olarak bilmediğini- kaydetti. Bir tür belirsizlik söz konusu görünüyor, zira katılımcıların önemli bir kısmının (yaklaşık yüzde 70) metaverse veya kripto varlık gibi konularda yoğun şekilde bilgi sahibi olduğu görülüyor.

1980’lerin sonunda World Wide Web kullanıma sunulduğunda, portal web sitelerinin tek içerik sağlayıcısı olduğu Web1 çağına girildi. Web1, en yaygın olarak, kullanıcıların içerik oluşturma konusunda neredeyse hiçbir söz hakkı ve katkısı olmadığı, web sitelerinin sunduklarını sadece okuduğu ya da izlediği bir dönem olarak bilinir.

21. yüzyılın başlarında sosyal medya kavramının ve Facebook gibi platformların ortaya çıktığı dönemlerde internet kullanıcılarının kendi içeriklerini oluşturabilmeleri, yükleyebilmeleri ve paylaşabilmeleri internete çok daha fazla derinlik kattı. Kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğin (UGC) doğuşu, bugün bildiğimiz şekliyle internet olan Web2 çağının başlangıcı oldu. Ancak Web2 sosyal medya platformları ve web siteleri, merkezileştirilmiş çalışma modlarıyla, kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğin mutlak mülkiyeti konusunda eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Ortaya merkezi olmayan sistemlerin üzerine inşa edildiği altyapı olan blok zinciri çıktı. Blok zinciri teknolojisinin son yıllardaki güçlü büyümesiyle birlikte, internetin evrimindeki bir sonraki aşama olan Web3 ufukta beliriyor…

Web3, içerik oluşturucuların internetin ve faaliyet gösterdikleri çevrimiçi toplulukların gelişimi ile ilgili olarak daha fazla hak ve karar verme fırsatı elde ettiği, kullanıcı yetkilendirme çağı olarak lanse ediliyor.