Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün NFT’ye dönüştürülen imzalı fotoğrafı, Türkiye’de bu yönüyle bir ilki temsil ederek “sanat eseri” tescili aldı.

17 Mayıs 2021’de oluşturulan ERC-721 standardındaki NFT, negatif ve pozitif kopyalarının birleştirilmesiyle oluşturulan imzalı fotoğrafın, Atatürk tarafından gazeteci Ruşen Eşref Ünaydın’a hediye edilmesi ve uzun yıllar sonra da bir kopyasının Onur Bayram’a ulaşmasını esas alıyor…

Fotoğraf, NFT pazaryeri OpenSea’de bulunuyor… Platformdaki bilgilere göre fotoğraf, 1918’de Ziya Gökalp öncülüğünden yayımlanmış olan ilim, fikir, sanat ve edebiyat dergisi Yeni Mecmua’nın Çanakkale Özel sayısında yayımlanmış. Ardından bir kopyası oluşturulmuş ve birkaç kez el değiştirdikten sonra muhabir Onur Bayram’a ulaşmış.

Bayram, fotoğrafın negatifini uzun yıllar muhafaza ettikten sonra pandemi döneminde bilgisayarına aktarmış. Sonrasında da negatif ve pozitif kopyalar ile bir NFT oluşturmuş.

Söz konusu NFT’ye Photo1918 (Atatürk ve Umudun Fotoğrafı) adını veren Bayram, dijital eseriyle ilgili şöyle diyor: “Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’nın hemen sonrasında imzaladığı fotoğraf, daha o dönem gençliğe olan güvenini gösteriyor. Negatifi dijitale dönüştürerek, yok olma riskini yok ettim. NFT haline getirerek de dijital olarak imzalamış oldum.”

Bir ilk

Resmi internet sitesinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nden Güzel Sanat Eserlerine İlişkin Kayıt-Tescil Belgesi (üstte) aldığı kaydedilen NFT, bu yönüyle Türkiye’de bir ilki temsil ediyor.

NOT: En üstteki görsel, OpenSea’den alınmıştır.