Günlük transferler için 200 milyon Euro’luk üst limit belirlendi…

Avrupa Birliği’ne (AB) üye 27 ülke, kripto varlıklar ve hizmet sağlayıcılara yönelik mevzuat üzerinde anlaşmaya vardı. 2024’te yürürlüğe girmesi beklenen ve Markets in Crypto Assets – MiCA adıyla isimlendirilen yeni çerçeve, iki yıla yakın süredir devam eden kapsamlı çalışmanın sonucu…

Avrupa Komisyonu’ndan Mairead McGuiness, “Bence herkes artık düzenlenmiş bir sektöre sahip olduğumuzun farkında” diyerek son dönemde kripto para sektöründeki düşüşlere atıfta bulundu. Ayrıca ABD’yi bu kapsamda iş birliğine davet etti.

Kısa süre önce Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, “kripto kredisi gibi yeni alanlarla başa çıkmak için daha fazla yasaya ihtiyaç duyulacağını” belirtmişti. Bu noktada beklenen adımlardan biri daha gelmiş oldu. Bununla birlikte McGuiness, “bunun bir son olmadığını” sözlerine ekleyerek yeni düzenlemelerin yolda olduğuna işaret etti.

Stablecoin konusu şaşırttı…

MiCA, ilk olarak Eylül-2020’de ICO adı verilen ve genellikle sahte olduğu kanıtlanan bir dizi kripto para toplama projesinin ele alınması amacıyla gündeme gelmişti. Devamında kapsamı genişletildi ve çerçeve tamamlandı ve bu durum genel itibarıyla endüstri tarafından memnuniyetle karşılandı. Diğer yandan stablecoin konusu şaşırttı. Zira bu kapsamda yapılacak günlük transferler için 200 milyon Euro’luk bir ‘limit’ belirleneceği kaydedildi…

İspanyol Avrupa Parlamentosu üyesi Ernest Urtasun tarafından bir tweet dizisiyle aktarılan söz konusu detay, güncel veriler üzerinden ele alındığında şaşırttı. Çünkü stablecoin tarafında her gün milyarlarca dolarlık işlem gerçekleşiyor. Örneğin sadece Tether’in (USDT) 24 saatlik işlem hacmi 32,7 milyar dolar seviyesinde. Bu rakam tanımlanan 200 milyon Euro‘luk eşiğin çok üzerinde; üstelik USDT, çok sayıdaki stablecoin’den sadece biri.

En nihayetinde MiCA’nın bu özel maddesi, bir bütün olarak endüstri paydaşları tarafından ‘hatalı’ olarak görüldü.

KaynakCoindesk