BAE Merkez Bankası ve Hindistan Merkez Bankası (RBI) arasındaki iş birliği adımında CBDC testleri ile sınır ötesi ödemelerin daha verimli hale getirilmesinin amaçlandığı kaydedildi…

3,1 trilyon dolarlık GSYİH verisi ve 1,4 milyarlık nüfusu ile Asya’nın öncü ekonomik güçlerinden Hindistan ile Orta Doğu’nun kripto endüstrisi açısından yükselişteki ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında CBDC alanında iş birliği anlaşması imzalandı. Anlaşmanın iki ülke arasında CBDC geliştirilmesi süreçlerinde ortak hareket edilmesini kapsadığı kaydedildi. Ayrıca ekonomik ilişkilerinin güçlendirilmesi, yenilikçi finansal ürün ve servislerin kullanımı gibi alanlarda da temaslar artırılacak.

Reuters’ta yer alan habere göre BAE Merkez Bankası ve Hindistan Merkez Bankası (RBI) arasındaki iş birliği adımında CBDC testleri ile sınır ötesi ödemelerin daha verimli hale getirilmesinin amaçlandığı bildirildi.

CBDC konusu her iki ülkede de son derece aktif. Özellikle Hindistan, geçtiğimiz Kasım ayında başlattığı dijital rupi pilot aşaması ile dikkatleri üzerine çekmişti.

Çalışmayla ilgili raporda 50 bin kullanıcı ile 5 bin işletmenin projede yer aldığı ve 134 milyon dolar değerinde işlemin tamamlandığı bilgileri paylaşılmıştı.

BAE özellikle Web3, kripto paralar, metaverse gibi alanlardaki yoğun destekleri ile tanınıyor. CBDC kullanımının 2023-2026 ekonomik programına ilişkin öncelikli hedefler arasında bulunduğu da biliniyor.

Global odak noktası

Son verilere göre CBDC alanındaki çalışmalar 100’ün üzerindeki ülkede -farklı hızlarda olmakla birlikte- devam ediyor. Bu noktada ABD’de çekimser hava öne çıkarken AB ise önümüzdeki süreçte dijital euroyu piyasaya sunmak niyetinde. Çin ise CBDC konusundaki en proaktif ülkelerden biri. Türkiye’nin de CBDC çalışmalarını ilgili programlarında bulundurduğunu belirtelim.

KaynakInvesting