Dijital yen 2023 yılında ilk kez kullanılacak. İşte detaylar…

Japonya, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) geliştirilmesi konusunda kararsız olmarına karşın, Japonya Merkez Bankası (Bank of Japan – BoJ) yen’in dijital bir versiyonunu test etmeye hazırlanıyor.

Japon haber ajansı olan Nikkei, Japonya Merkez Bankası’nın CBDC ihraç denemesi yapmak üzere üç banka ile çalışmaya başladığını bildirdi. Pilot programın bir parçası olarak, 2023 ilkbaharından itibaren Japonya’nın kağıt yen’in yerini alacak olan ulusal dijital para birimi dijital yen test edilecek. Dolayısıyla dijital yen 2023 yılında ilk kez kullanılacak.

Pilot sürecinin bir parçası olarak Japonya Merkez Bankası, müşterilerin banka hesaplarına para yatırma/çekme sırasında ortaya çıkabilecek sorunları belirlemek ve bunların çözümü için diğer büyük özel bankalar ve kurumlarla birlikte çalışacak. Ayrıca Japonya’nın gelecekteki CBDC’sinin testlerinde, internetin deaktif olduğu durumlarda ne şekilde performans gösterdiği de incelenecek…

Nikkei’ye göre Japonya Merkez Bankası, CBDC testlerine yaklaşık iki yıl devam etmeyi planlıyor ve 2026 yılına kadar bir dijital para birimi geliştirip geliştirmeme konusunda nihai kararını vermek istiyor.

Gelişmeye dair detaylar, Çin dahil dünyanın her yerindeki çok sayıda ülkenin CBDC üzerine araştırma ve geliştirme faaliyetleri başlattığı bir zamanda geldi.

Öte yandan dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin çoğu CBDC çalışmalarını sürdürürken Danimarka gibi bazı ülkeler ise rekabetten çekilme kararı aldı.

Kaynakblockchain.news