BCTR Üye Yayınları
BKM: Blokzincirlerde Güvenlik ve Mahremiyet
Blokzincir, en genel ifadesiyle veri erişiminin herkese açık ya da izne tâbi olarak tutulduğu ve üçüncü taraf bir güven otoritesine gerek duymayan, merkezi olmayan bir sistemdir. Blokzincir, her ne kadar dijital para birimi Bitcoin ile birlikte ortaya çıkmış olsa da, aslında her türlü veri ya da değer atfedilen dijital varlık transferinde kullanılabilmektedir. Blokzincir son yıllarda olgunlaşmış ve tedarik zinciri, kaynak, uyumluluk, gıda güvenliği ve dijital kimlik gibi çeşitli alanlarda değer üretmeye başlamıştır.
BKM: "Belgem.io – Herkes İçin Blockchain - Faz II"
belgem.io uygulamasına dair kazanılan deneyim ve gerçekleştirilen yeni geliştirmeler çerçevesinde, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından projenin ikinci fazına yönelik yayımlanan güncel bu raporda, blockchain altyapısı ile geliştirilen belgem.io projesine dair daha fazla bilgi ve detay bulabilirsiniz.
BKM: Blokzincirlerde Güvenlik ve Mahremiyet
Blokzinciri için birçok önemli gelişmenin yaşandığı 2019 yılında özellikle ABD ve Çin’deki gelişmeler dikkat çekti. Yılın büyük bir bölümünü meşgul eden Libra mevzusu ve Çin’in merkez bankası destekli para birimine yönelik yaptığı çalışmalar teknolojinin en çok konuşulduğu konulardan birkaçı oldu.
“Blokzincir Almanağı 2019” geride bıraktığımız yılın önemli blokzinciri gelişmeleri ve çok daha fazlasını içeren bir özet niteliği taşıyor.BKM: "5 Soruda Blokzinciri"
Dijitalleşme, hayatımızın her alanında köklü değişikliklerin gerçekleşmesini
sağlarken teknolojik yenilikler yaşantımızda adeta sessiz devrimler yapıyor.
İnternet bu sessiz devrimlerden biriydi. Son dönemde ise akıllı telefonlar benzer
etkiyi yaptı. Yaklaşık on yıl önce akıllanmaya başlayan cep telefonlarımız,
bilgisayarların cebimize girmesini sağlarken günlük yaşantımızın yanı sıra bilgiye
erişme yöntemimizi ve iş yapma biçimimizi de değiştirdi. Bu sessiz devrimlerin en
yenilerinden birinin altında ise blokzincirinin imzası olacak gibi görünüyor.
Prof. Dr. Cem Say'ın kaleme aldığı "5 Soruda Blokzinciri" en basit şekliyle temel sorular üzerinden blokzinciri teknolojisine bir giriş niteliği taşıyor.
BKM: "Belgem.io – Herkes İçin Blockchain"
Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Microsoft ve VeriPark ortaklığı tarafından
hayata geçirilen belgem.io uygulaması ile eğitim sertifikaları, blockchain
altyapısında güvenli ve değiştirilemez bir şekilde saklanmakta, eğitimi alan kişi
tarafından dilediği kurum/kişi ile paylaşılabilmektedir.
Güvene dayalı iş modellerinin aracısız olarak kurulmasını sağlayan blockchain
teknolojisi hakkında deneyim kazanmak kurumlar açısından önemli bir konu
haline gelmiştir. Bu sebeple, Belgem.io projesinin geliştirilmesi sürecinde, teknoloji ile ilgili kazanılan deneyimlerin ekosistem ile paylaşılması amacıyla bu çalışma hazırlanmıştır.
BKM: "Keşif: Blockchain’in Sırları"
BBN; Bankalararası Kart Merkezi tarafından Türkiye'nin ilk Blockchain kavram kanıtlama çalışması (PoC) olarak hayata geçirilen bir projedir. Blockchain teknolojisinin doğasına uygun bir senaryonun geliştirilmesi, bu senaryonun projeye dönüştürülmesi, uygulanması ve sonrasında kazanılan tecrübeleri içermektedir.
BKM ve T2 Yazılım A.Ş. tarafından hazırlanan ve blockchain teknolojisi ile ilgili kavramların, Türkiye’nin ilk blockchain projesi BBN’de kurulan yapının, projenin Hyperledger Fabric 0.6 ile gerçekleştirilen ilk fazına ait çıktıların ve Hyperledger Fabric 1.0 ile gelen yeniliklerin yer aldığı “Keşif: Blockchain’in Sırları” isimli raporda bulabilirsiniz.
BKM: "Paranın Serüveni - Kripto paraların öncesi ve sonrası"
Para, doğada bulabileceğimiz bir unsur değil. İnsanlığın hafıza yetisinin bilgileri kalıcı olarak saklama kapasitesi sınırlı olduğu için yine insanlar tarafından keşfedilmiş bir değer ölçme, saklama ve değiştirme teknolojisi olarak doğmuş felsefi bir kavram ve teknoloji.
Paranın gelecekteki yapısı, sadece beşeri bir teknoloji olmanın ötesinde devletlerin yeni yapısını da şekillendirecek. Blockchain teknolojisinin önemli şekilde etkileyeceği para kavramının geleceğine hazırlanmak için özel sektör, kamu ve akademik ekosistemlerin birlikte çalışması ve ihtimalleri masaya yatırarak stratejiler belirlemeye başlaması gerekiyor.
BKM: "Blockchain 101 v.2"
İlk baskısı 2017 yılında gerçekleşen Blockchain 101, Blockchain Türkiye Platformu'nun tanıtımıyla eş zamanlı olarak, genişletilmiş ve güncellenmiş yeni sürüm ile yayımlandı.
Bankalararası Kart Merkezi tarafından yayımlanan Blockchain 101 v.2 ilk kitaba göre bütünüyle elden geçirilmiş yapısı ve ICO gibi yenilikçi kavramları ele alan yeni bölümleri ile dikkat çekiyor. 160 sayfaya yakın içeriği ile hiç bir teknik bilgisi olmayan okuyucuların bile kolaylıkla okuyarak anlayabileceği bir yapıya sahip olan Blockchain 101 v.2‘ye sahip olmak ise çok kolay;