ABD Başkanı Joe Biden, kripto paraların nasıl alınıp satılacağı ve düzenleneceği konularını esas alan yeni bir çerçeve oluşturdu…

Sorunsuz işlemler için kripto para birimlerinin geliştirilme ve güvenlik unsurlarının sağlanmasının yanı sıra yatırımcıların korunması ve genel olarak bu alandaki dijital varlıkların kullanımından kaynaklanacak suçların azaltılması, ilgili çerçevede öne çıkan noktaları oluşturuyor.

Söz konusu yönerge, geçtiğimiz Mart ayında Başkan Biden tarafından yayınlanan bir Yürütme Emri’ni takip ediyor. Bu kapsamda federal kurumlardan, finansal işlemlerde kripto para kullanmanın artıları ve eksilerini incelemeler ve ayrıntılı bir rapor vermeleri istenmişti.

CBDC sesleri…

Hükümet ayrıca, dijital para birimlerinin kullanımına geçişin bir aracı olarak Merkez Bankası Dijital Para Biriminin (CBDC) kullanımı ve geliştirilmesi konusunda araştırma yapılmasını talep etti. İlgili konsepte göre CBDC, ABD doları ile aynı değere sabitlenecek ve ülkedeki mal ve hizmetler için ödeme yapmanın bir yolu olarak kabul edilecek.

ABD CBDC’sini kullanmanın olası faydaları arasında finansal katılım, uluslararası ödemelerin daha iyi hale getirilmesi, güvenli merkez bankası parasına erişim, ABD dolarının varlığının uluslararası alanda artırılması ve suç faaliyetlerine karşı koruma sayılabilir.

Uluslararası Para Fonu (IMF) açıklamasına göre 2022 yılı Temmuz ayı itibarıyla dünya genelinde geliştirilme aşamasında olan 100 CBDC var.

ABD hükümeti, son dönemde kripto varlıklara ilişkin adımları ile global ölçekte ön sıralarda konumlanıyor. Halihazırda ulusal politikada 6 ana öncelik önerilmişti; bunlar ABD’li işletmelerin ve yatırımcıların korunması, küresel finansal istikrar, dijital varlıkların yasa dışı kullanımının azaltılması, ABD’nin liderliği ve rekabet gücünün desteklenmesi, uygun fiyatlı finansal kurumlara erişimin artırılması ile dijital varlıkların sorumlu kullanımının sağlanması şeklindeydi.