Dijital Türk Lirası Faz-2 ve Faz-3 çalışmalarına doğru evrilirken Bilkent Üniversitesi de Merkez Bankası Dijital Paraları (CBDC) ve Stablecoin’ler üzerine kapsamlı bir etkinlik düzenliyor. Etkinlik, Tether iş birliğiyle 29 Mart 2024, Cuma günü Bilkent Üniversitesi C Blok Amfi‘de gerçekleştirilecek ve saat 13.00’ten 17.00’ye kadar sürecek.

Etkinlikte CBDC’lerin Teknik, Hukuki ve Ekonomik Boyutları Tartışılacak

Bilkent Üniversitesi’nde düzenlenecek olan etkinlikte, CBDC’ler ve Stablecoin’lerin teknik, hukuki ve ekonomik boyutlarına dair derinlemesine analizler ve tartışmalar yapılacak. Ayrıca, dünya genelindeki gelişmeler de ele alınarak değerlendirilecek.

Günümüzde, ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Council’in verilerine göre, küresel ekonominin %98’ini temsil eden 130’dan fazla ülke, CBDC’ye yönelik aktif araştırmalar yürütüyor. G20 ülkelerinin neredeyse tamamı CBDC geliştirmede ileri aşamalara ulaşmış durumda. Özellikle Avrupa Komisyonu’nun Haziran 2023’te Avro’nun dijital formunu tanıtmaya yönelik olarak sunduğu “tek para birimi paketi” kapsamındaki iki yasa teklifi bu alandaki çalışmaların önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da dahil olmak üzere birçok ülke, mevcut ödemeler altyapısını tamamlayıcı nitelikte, dağıtık defter teknolojisine dayanan dijital para birimleri üzerine yoğun bir çalışma içerisinde. Türkiye’de bu yönde atılan adımlar arasında, Dijital Türk Lirası Projesi’nin Birinci Faz Değerlendirme Raporu’nun yayınlanması yer almakta. Bu rapor, dijital Türk Lirası’nın teknolojik, iktisadi ve hukuki çerçevesine dair çalışmaların önemini vurguluyor.

CBDC’lerin gelecekteki rolü, olası etkileri ve karşılaşılması muhtemel zorlukların tartışılacağı etkinlik, aynı zamanda katılımcıların bu yeni ve dinamik alan hakkında bilgi sahibi olmalarını ve sektördeki son gelişmelerden haberdar olmalarını sağlayacak.