Bir DAO, film yapımına da destek olabilir mi? Bugün itibarıyla cevap “evet” gibi görünüyor…

Pixar, Netflix ve Marvel’in önceki animatörleri tarafından yürütülen “The Rise of Blus: A Nouns Movie” 2,75 milyon dolarlık bir bütçeye sahip ve bir DAO tarafından finansal olarak desteklenen ilk animasyon filmi olduğu söyleniyor.

Bağımsız Web3 sanatçıları ve yaratıcılarından oluşan bir iletişim ağı olan Atrium, bölüm bölüm ilerleyen dizisi “Nouns: A Movie”nin pilot bölümünü yayınlayarak, popüler NFT koleksiyonunu deyim yerindeyse büyük bir eğlenceye çevirdi.

Proje, ekibin hedeflerine ulaşması koşuluyla bölünüp kısım kısım verilen 2,75 milyon dolarlık bir bütçeye sahip. Bir basın duyurusuna göre, aksiyon komedisi “13 yaşındaki korkusuz bir Noun’un(karakter), aristokratların vatandaşlarını köleleştirme planını ortaya çıkarttığı ve sevdiklerini kurtarmak için ihtimali olmayan bir uyumsuzlar grubuyla takım kurması gereken canlı, yüzen bulut şehri Blus’ta geçiyor.”

NounsDAO topluluğu, Mart ayında filmin finansal olarak desteklenmesi için bir teklif verdi. Atrium kreatifleri William Yu, HKJay, Zen Doubt, 3DPrint Guy ve Meta Ent filmin yazımına, üretim aşamasına ve animasyonuna yardımcı oluyorlar. Film tam olarak uzaktan çalışan bir ekip tarafından oluşturuldu, aksi halde aylar sürecek süreçler hızlandırılmış oldu.

Filmin ortak yönetmeni de olan Zen Doubt bir basın açıklamasında, “Geleneksel stüdyoların hızını 10’a katlıyoruz, çünkü çabuk kararlara varabiliyor ve daha atik bir biçimde ilerleyebiliyoruz” dedi.

Zen Doubt, Twitter’da süreçle ilgili düzenli olarak güncellemeler paylaşıyor ve filmin animasyon stilini etkileyen diğer projelerin yanı sıra, denemede gösterilen Rorschach testlerinin yapay zeka(AI) ile üretilmesi gibi bilgileri, içeriden paylaşıyor.

Atrium’un kurucusu ve CEO’su Supriyo Roy, bir söyleşide, “Nouns projesi açık kaynaklı yazılım olarak yayınlandığı için, filmin yaratıcılarının 8-bit karakterlerin, herhangi bir limiti olmaksızın tüm bir dünya ve hikaye oluşturma özgürlüğüne sahip olduğunu” belirtti.

Filmin pilot(ilk) bölümü “Nouns Movie” web sitesi üzerinden izlenebilir durumda.

NounsDAO topluluğu, ekosistemini genişletmek için yaratıcı projelere ödenek sağlamaya devam ediyor ve yakın zamanda kitap basımcısı “Titan Comics” ve NFT topluluğu “ComicsDAO” ile bir çizgi roman serisinin yanında, Avustralya Açık tenis turnuvası, “OnCyber ve Vayner Sports Pass” ile ikinci olan “ArtBall NFT” koleksiyonu için teklifleri onaylıyor.
Şubat ayında 3DPrintGuy, daha önceki bir NounsDAO teklifi ile finanse edilmiş bir kısa film oluşturdu. Kısa filmdeki tüm göze çarpan karakterler, tahsil edilebilir NFT’ler olarak piyasaya sürüldü.

Terimler ve Açıklamaları

  • DAO: Decentralized autonomous organization. Merkezi olmayan özerk şirket, kuruluş olarak adlandırılabilir. Kısmen merkezi olmayan bir bilgisayar programı tarafından yönetilir. (Wikipedia)
  • William Yu: Koreli Amerikalı senarist
  • HKJay: Filmin yardımcı yönetmeni
  • Zen Doubt:  Filmin ortak yönetmeni
  • 3DPrint Guy: Atrium platformu için Yaratıcı Yönetmen
  • 8 bit karakter: kod noktaları 128-255 olan tek baytlık karakterlerdir (Bulanık olarak gözükürler, Super Mario oyunu gibi).
KaynakCoindesk