Birleşik Krallık’ın kripto reklamlarına yönelik yeni kuralları, firmaların bu kurallara uymak için acele etmesine, hatta zorlanmasına neden oluyor. Reklam onaylayanlar için getirilmesi planlanan kurallar, yerel müşteri çekmek isteyen şirketler için daha fazla soruna işaret ediyor.

Yerel düzenleyiciler, firmaların kendi iletişimlerini onaylayabilmeleri için ülkenin kripto siciline kabul edilmelerini veya bu mümkün değilse reklamlarının yetkili firmalar tarafından onaylanmasını şart koşuyor.

Kulağa oldukça basit gelse de doğru güce ve imkânlara sahip firmaları bulmak kolay olmayabiliyor. Örneğin Binance borsası, promosyonlarının onaylanması için Rebuildingsociety.com adlı bir İngiliz firmasıyla işbirliği yapmıştı, ancak ülkenin mali gözlemcisi Ekim ayında yerel firmaya kripto ile ilgili iletişimleri onaylama kabiliyetini sınırlayan yeni kısıtlamalar getirdi. Sonuç olarak Binance, yetkili bir reklam onaylayıcı bulana kadar İngiltere’den yeni müşteri almayacağını duyurdu.

Şu anda Coinbase ve OKX’in de aralarında bulunduğu 10’a yakın kripto işletmesi, Birleşik Krallık’taki reklamlarını onaylamak için değişim platformu Archax’a güveniyor. Ancak kripto promosyonlarını onaylayan Archax’ın bile geleceği garanti görülmüyor.

Archax, onaylamaya devam etmek için FCA iznine başvururken diğer şirketlerin kripto reklamlarını yalnızca geçici olarak onaylayabilir. Şirket, 6 Kasım’dan itibaren üç ay içinde bu yetkiye başvurabilecek. Düzenleyici kurum Archax’ın başvurusunu reddederse, reklam onayları için ona güvenen şirketler, uyum sağlamanın alternatif yollarını bulmak zorunda kalacak.

Archax’ın pazarlama müdürü Simon Barnby CoinDesk’e verdiği röportajda konuyla ilgili olarak: “Herkes bizimle aynı durumda. Hepimiz başvuruyoruz ve başvuru sırasında hepimizin hizmet sunma izni var. Eğer sonunda birisi geçerse bu iyi, ancak birisi geçemezse o zaman hizmet vermeyi bırakmak zorunda kalacaklardır.” ifadelerini kullandı.

Diğer şirketler için kripto reklamlarını onaylayan firmaların FCA’e yeni izinler için başvurması gerekiyor. Düzenleyici, yeşil ışık alabilmek adına firmaların kripto şirketlerine yönelik promosyonları onaylamak için uygun uzmanlığa sahip olduklarını kanıtlamaları ve bunu yapacak kaynaklara sahip olduklarını göstermeleri gerektiğini söyledi.

KaynakCoinDesk