Bitcoin (BTC) ve çoğu kripto parada 2023’ün ilk günlerinden başlayan yükseliş devam ediyor…

Kripto para birimi Bitcoin’in fiyatı, geçtiğimiz Kasım ayında popüler kripto para borsası FTX’in çöküşü olarak kamuoyunda bilinen olaylar dizisi ile birlikte gerilemişti. Kasım ayından beri ilk kez 1 Bitcoin, 20.000 doların üzerine çıktı. Piyasa değerine göre en büyük kripto para birimi olan Bitcoin, Aralık ayı itibarıyla 16.000 dolar bölgesindeydi.

Yüzde 3-4’lük günlük artışlarla başlayan Bitcoin rallisinde son günlerde yüzde 10 civarına kadar ulaşan günlük artış oranları dikkat çekti. En nihayetinde ise bu yılın ilk iki haftasında yüzde 20’den fazla değer kazandı. Buna karşın Kasım-2021’de 65.000 doları aşan Bitcoin, sıra dışı bir ‘ayı piyasasının’ gölgesinde hala 1,5 sene önceki göstergelerin oldukça gerisinde.

Kıdemli piyasa analisti Craig Erlam’a göre, 20.000 dolar “bir zamanlar rahatsız edici seviyede düşük olarak görülüyordu, ancak şimdi potansiyel canlanma işaretini temsil ediyor”.

Öte yandan Ethereum (ETH) ve diğer birçok kripto para birimi de yükseldi.

Uzmanlar uyarıyor…

Kripto ile ilgili hisse senetleri de ralliden faydalandı; Exchange Coinbase (COIN) %39 yükselirken, bitcoin madencisi Marathon Digital Holdings (MARA) %76 arttı.

ABD ve birçok ülkede geleneksel piyasaların da hafta boyunca yükseldiği görüldü. Örneğin ABD borsası geride bıraktığımız haftada yüzde 2’den fazla kazandırdı.

Son olarak çoğu uzman bunların hiçbirinin 2023’ün riskli varlıklar için iyi bir yıl olacağını garanti etmediğinin altını çizerek yatırımcıları uyarıyor.