Yılın ilk günlerinden itibaren başlayan artışlarla fiyatı yüzde 45’in üzerinde yükselen Bitcoin’in piyasa değeri ödeme işleme devi Visa’yı geride bıraktı.

CoinMarketCap’e göre Bitcoin’in fiyatı 23.000-25.000 dolar aralığında gidip gelirken Pazar büyüklüğü 460 milyar doları geride bıraktı ve Visa’yı geçti. Böylelikle Bitcoin, Visa’nın değerini üçüncü kez geçmiş oldu.

İlk eşik Bitcoin’in ilk kez 25 bin dolar değerine ulaştığı Aralık-2020’de aşılmış ve Visa’nın değerinin önüne geçilmişti. Eylül 2020’de 10.200 dolar olan fiyatının 7 ay sonra 63.100 dolara yükseldiği bir başka fiyat artışında ikinci kez Visa, piyasa değeri olarak geçildi. Belirli dönemlerde Bitcoin, Visa’yı piyasa değeri anlamında geçerken inişli çıkışlı grafikle birlikte uzun soluklu ‘geride kalışlar’ da söz konusu.

İlgili piyasa değerlerindeki nispeten küçük boşluk nedeniyle, Bitcoin ve Visa artık saatlik bazda birbirlerini geçiyor ve bu da dikkate alınması gereken bir nokta.

Visa demişken akıllara hemen rakibi Mastercard gelebilir… Google Finance’e göre, dünyanın en büyük ikinci ödeme işleme ağı olan Mastercard’ın piyasa değeri şu anda 345,24 milyar dolar. Öte yandan Bitcoin, Mastercard’a göre önemli bir farkla lider konumda.

Bitcoin 10 Kasım 2021’de ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69.044 dolara göre günümüzde yaklaşık yüzde 65 daha düşük değerle işlem görüyor.