İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda blockchain’in, yapay zekâ modellerinin eğitim verilerindeki yanlışlık ve yanıltıcı bilgilerle mücadelede potansiyel bir oyun değiştirici olabileceği dile getirildi.

CNBC’nin Pazartesi günkü raporuna göre, yöneticiler blockchain’in ChatGPT ve Google Bard gibi AI sistemlerinin geliştirilme biçimini devrim niteliğinde değiştirerek daha doğru ve tarafsız sonuçlar sağlayabileceğine inanıyor.

Blockchain Üzerinde AI Veri Setini Doğrulama

Uzmanlar, blockchain teknolojisinin yapay zeka eğitim verilerini yönetmek için güvenli ve şeffaf bir sistem oluşturmak amacıyla kullanılabileceğine inanıyorlar. Mevcut AI modellerindeki endişe, eğitim verilerindeki yanlışlıklar ve yanıltıcı bilgilerin, yapay zekanın yanlı veya yanlış yanıtlar vermesine yol açması.

Bu endişeyi ortadan kaldırmak için, iş uygulamalarına odaklanan önde gelen bir blockchain firması olan Casper Labs, AI eğitim verilerinin blockchain üzerinde saklandığı bir sistem geliştirmek için IBM ile güçlerini birleştirdi.

Davos’taki panel tartışmasında, Casper Labs’ın baş teknoloji sorumlusu ve kurucu ortağı Medha Parlika, projeyi detaylandırarak veri setlerinin blockchain üzerinde nasıl saklanabileceğini ve yapay zekanın eğitim sürecinin doğrulanabilir bir kaydını nasıl sağlayabileceğini vurguladı. Parlika ayrıca, proje sayesinde, yanlışlık veya yanıltıcı bilgiler tespit edildiğinde AI modellerinin başlangıç aşamasına geri döndürülebileceğini belirtti.