İsviçre açık kaynaklı finansal bilgi platformu Merkeziyetsiz Bilgi Varlığı (Decentralised Information Asset – DIA), finansal piyasalara ait veriler için blokzinciri üzerine inşa edilmiş Wikipedia tarzı bir platform kuruyor.

Kurulan sistem bütünüyle şeffaf ve kitlesel yaklaşımla gelişecek şekilde tasarlanıyor. DIA, kullanıcıların DIA Yönetişim Belirteç’i (token) kullanarak verilere katkıda bulunmalarını ve doğrulamalarını sağlayacak.

Bu yaklaşım sayesinde, verilerin doğrulanması ve kararların güvenilir ve izlenebilir bir şekilde oylanması mümkün olacak. Sonuç olarak, blokzinciri tabanlı doğrulamanın platformdaki tüm finansal verilerin güvenilir olmasını sağlaması bekleniyor.

Maalesef finansal piyasalara ilişkin verilere erişmek oldukça maliyetli. 2019’da bu verilere erişim için 32 milyar doların üzerinde harcama yapıldığı hesaplanıyor ve küçük operatörler için bu veriler büyük ölçüde erişilemez kalıyor. Diğer yandan verilere erişmek yeterli değil, güvenilir ve doğru olduklarını teyid etmek için çeşitli kontrollerden geçmeleri gerekiyor. Sonuç olarak, mevcut sistem sadece büyük şirketlerin fayda sağlayabildiği kapalı bir havuz oluşturuyor.

DIA’nın amacı finansal piyasa verilerini blokzinciri tabanlı bir platformda sunarak tüm sektörlerden bu verilere erişimi demokratikleştirmek. Aynı zamanda düzenleyici ve finansal otoriteler ile finans kurumlar, bilgi sağlayıcılar ve tüccarlar için bir kaynak sağlamak.

Sistemin ne denli başarılı olacağını zaman gösterecek ancak sistem başarılı olursa; blokzinciri teknolojisinin itibari para sistemini değiştirme amacıyla çıktığı bir yolda, dolaylı olarak aynı amaca yönelik bir fayda sağlaması mümkün olacak.

KaynakVerdict