security stop attack

Reklam sahtekarlığı sektörün çözmeye çalıştığı bir konu. Sektör uzmanlarının ortak görüşü pozitif olmakla birlikte Blockchain’in özellikle zaman konusunda güçlenmesi gerektiği belirtiliyor.

Dijital reklamcılık dünyasının karşı karşıya olduğu önemli problemlerden biri reklam sahtekarlığı. Pek çok reklamveren, Blockchain sayesinde bunun giderilebileceğini düşünüyordu. Ancak umulan gerçeklemiş gibi değil. Popüler global araştırma şirketlerinden biri olan eMarketer’de çıkan “Why Isn’t Blockchain Preventing Ad Fraud?” başlıklı yazı tam da bu konuya odaklanıyor. Blockchain’in açık yapısı ve dağıtık defter teknolojisi ile etkin bir filtreleme ve sahtekarlığı tespit konusunda ilerleme sağlanacağı bekleniyor. Bunun henüz gerçekleşmeme sebebi ise yeterli sayıda servisin Blockchain’den faydalanmaması gösteriliyor.

Ross Benes imzasıyla yayınlanan yazı çeşitli araştırma sonuçları ve sektör temsilcilerinden görüşleri de içeriyor. Örneğin Mayıs 2018’de Advertiser Perceptions tarafından yapılan bir çalışma ABD özelindeki durumu yansıtan değerli bir araştırma. ABD genelindeki 300 ajans ve pazarlama uzmanının yalnızca yüzde 11’i daha önce Blockchain üzerinden bir işlem yaptığını belirtiyor. Bu oranın düşüklüğünün ardındaki sebep ise araştırmaya katılanların yüzde 55’inin teknolojiyi medya işlerini yönetmek için yavaş olarak görmesi.

Blockchain ve reklam dünyası arasındaki bir diğer çatışma ise aracı konusu. Blockchain aynı zamanda şeffaflık sağladığı için reklamverenlere, yayıncılara ulaşmadan önce bütçenin kimlere harcandığını görebilme olanağı sunuyor. Bazı reklamverenler bu sebepten dolayı gereksiz aracıları kesmek için Blockhain’in uygulanmasını destekliyor. Yine 2018 yılında, Adledger ve TV[R]EV’ın bir araştırması Blockchain ile birlikte reklam tedarik zincirindeki aracı sayısının azaltılabileceğini ortaya koyuyor.

Ross Benes, hazırlıklarını sürdürdükleri Ad Fraud 2019 raporu kapsamında sektör temsilcileriyle Blockchain ve reklamcılık konusuyla ilgili görüştüklerini belirtirken bazı örnekleri de aktarıyor.

Örneğin Integral Ad Science Veri Biliminden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Stefano Vegnaduzzo, reklam sahtekarlığını önlemekte makine öğrenmesi temelli yapay zeka çözümlerinin Blockchain’e oranla daha faydalı olacağını düşündüğünü paylaşıyor. Vegnaduzzo’nun gerekçesi ise Blockchain’in işlem doğrulama sırasında gecikme süresi sebebiyle yavaş kalması.

DoubleVerify CMO’su Dan Slivjanovski de zaman faktörüne vurgu yapıyor. Dijital reklamcılık işlemleri için 10 milisaniyelik bir yanıt aralığına ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Slivjanovski, en hızlı Blockchain çözümünün bile 1,5 saniyenin altına inemediğine dikkat çekiyor. Bununla birlikte Slivjanovski çok da olumsuz değil. Bu gecikme süresindeki sıkıntının aşılması durumunda Blockchain’in reklam sahtekarlığıyla mücadelede faydalı bir araç olabileceğini kaydediyor.

White Ops Kurucu Ortağı Michael Tiffany resme olumlu bakanlardan. Tiffany, Blockchain’in tedarik zincirinde yer alan suçlu tarafların tespitinde ve hesap verilebilme noktasında faydalı olacağını ifade ediyor.

Client Analytics Başkanı Grant Simmons’ın yorumu ise hem evet hem hayır. Kısa vadede Blockchain’in bir çözüm aracı olmayacağını belirten Simmons, uzun vadede kullanımın yaygınlaşabileceğini düşünüyor. Simmons’ın görüşünde dikkat çektiği konu ise üçüncü taraflar. Sektörün bu alanda bir standarda sahip olması gerektiğinin altını çizen Simmons, 2019’da değil, ama ilerleyen dönemlerde reklamcılık sektörünün de bu teknolojiye yaklaşacağını belirtiyor.

İlgili yazının orijinal metnine bu linkten ulaşabilirsiniz.