Blockchain teknolojisi, sorunsuz hasta veri alışverişi, verimlilik ve birlikte çalışabilirliğin kilidini açıyor…

Başlangıçta dijital para birimi Bitcoin’i desteklemek için tasarlanan Blockchain teknolojisi, günümüzde sağlık sektörü için devrim niteliğinde bir çözüm olarak gösteriliyor. Hasta verilerinin saklanması, paylaşılması ve korunmasına dair alışılagelmiş yöntemleri dönüştürme potansiyeline sahip olan Blockchain teknolojisi, sorunsuz hasta veri alışverişi ve birlikte çalışabilirliğin deyim yerindeyse kilidini açıyor.

Sağlık sektörü; hastalar, sağlık hizmeti sağlayıcıları, sigortacılar ve araştırmacılar dahil olmak üzere çok sayıda paydaşı olan karmaşık bir ekosistem. Bu paydaşların her biri, genellikle farklı sistemlerde depolanan çok büyük miktarda veri üretip kullanır. Verilerin parçalı yapısı, veri alışverişi ve birlikte çalışabilirlik açısından önemli zorlukları beraberinde getirir. Verimsizliklere, hatalara yol açabilir ve hatta hasta güvenliğini tehlikeye atabilir.

Bu kapsamda Blockchain teknolojisi, merkeziyetsiz ve güvenli yapısıyla mevcut zorluklara karşı umut vadeden çözümler getiriyor. Paydaşlar tarafından erişilebilen ve güncellenebilen hasta verilerinin birleşik, dayanıklı bir kaydının oluşturulması, veri alışverişini ve birlikte çalışabilirliği önemli ölçüde iyileştirerek daha iyi koordinasyon, daha iyi hasta sonuçları ve daha düşük sağlık hizmeti maliyetlerini beraberinde getiriyor…

Hasta verilerinin bütünlüğünü sağlamak ve daha fazlası…

Blockchain teknolojisinin en önemli özelliklerinden biri de veri bütünlüğünü sağlamak. Bir Blockchain’deki her blok, bir işlem listesi içeriyor ve her işlem, bir kriptografik hash aracılığıyla öncekiyle bağlantılı oluyor. Bu, Blockchain’e eklendikten sonra herhangi bir işlemin değiştirilmesini veya silinmesini neredeyse imkansız hale getiriyor. İlgili özellik, hasta verilerinin bütünlüğünün son derece önemli olduğu sağlık hizmetlerinde özellikle faydalı olabilir.

Blockchain teknolojisinin bir diğer önemli özelliği de akıllı sözleşmeleri destekleyebilmesi. Sağlık hizmetleri bağlamında akıllı sözleşmeler, sigorta taleplerinin işlenmesi gibi birçok süreci otomatik hale getirerek idari maliyetleri azaltabilir, ayrıca verimliliği artırabilir. Ayrıca, blockchain teknolojisi hasta mahremiyetini ve onay yönetimini geliştirebilir.

Yüksek potansiyeline rağmen blockchain teknolojisinin sağlık hizmetlerinde benimsenmesi henüz başlangıç aşamasında. Ancak gelecekte sektör açısından büyük umut vaat ediyor.