Blockchain teknolojisi kripto para çıkarmak ve transfer etmenin ötesinde birçok işlem için kullanılabilir…

Belli talimatları yerine getirmek için kendi kendine uygulanan kodları temsil eden akıllı sözleşmeler, blok zinciri tarafından doğrulanıyorlar. Merkezileşmiş uygulamaların birçoğu için çekirdek teknolojiyi temsil eden akıllı sözleşmeler, güven zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Kısaca, işlem süreçlerinde üçüncü aracıların yer almasına gerek kalmıyor.

Bir gayrimenkulun “tokenization” edilmesi, yani sahipliğini temsil eden sanal bir jeton oluşturulması süreci akıllı sözleşmeler ile gerçekleştirilebilir. Böylece süreçte yer alan taraflar hem para hem de zaman tasarrufu yapmış olur. Aynı zamanda aracıların ortadan kaldırılması ile belli işlem ücretleri de gereksiz kalır.

Blockchain’in en önemli faydaları, karmaşık işlemlerin görünürlük ve hızını artırmak olarak beliriyor. Örneğin Britanya’da çok sayıda teknoloji şirketi blockchain üzerinden mal varlığı alıp-satmak için çözümler geliştiriyor.

Şu an Britanya’da konut alım süreci üç aya kadar sürebiliyor olsa da, blockchain sayesinde bu süreç üç güne kadar inebiliyor. Dahası, blockchain üzerinde sürece ait belge ve verilerin tüm taraflar tarafından görülmesi şeffaflık getiriyor. Britanya Arazi Tescil bürosu işlemleri hızlandırabilmek için blockchain şirketleri ile çalışıyor.

Uzmanlar, blockchain teknolojisi ile gelecekte araç ve konut alımının değişeceğini, aynı zamanda yatırım ve para kazanmanın da yeniden tanımlanacağını belirtiyor. Yüzyıllardır var olan bir oligopolü merkesizleştirmeye başlayan blockchain, SWIFT işlemleri için ücret alan aracılardan bankalara kadar tüm finansal kurumlarda değişimi zorunlu kılacak.

KaynakThe Fintech Times