ABD merkezli DNA testi şirketi Nebula Genomics kendi platformu üzerinden anonim genetik testi başlattı. Şirket, müşterilerini adlarını, adreslerini veya kredi kartı numaralarını açıklamadan sonuç almak için blokzincirini kullanıyor.

Birçok kişi, bir hastalık riski altında olup olmadığını veya atalarını öğrenmek için bir DNA testi yaptırıyor. Ancak bir test yapıldığında bu veriler genellikle ilaç araştırmacıları ve genomik test şirketleriyle paylaşıyor. Bu da gizliliğini ve verilerini korumak isteyen birçok insan için sorun teşkil ediyor.

Blokzinciri teknolojisini kullanan Nebula, DNA testi hizmeti alan bireyler için bu gizlilik riski ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Nebula Genomics’in CSO’ı Dennis Grishin konuyla ilgilim olarak: “Bugün gizlilik odaklı kişisel genomik için vizyonumuzu sunduk ve anonim genetik testler başlattığımızda bu vizyonu gerçeğe dönüştürmek için adım atmış olacağız” ifadelerini kullandı.

Nebula’nın platformu, kullanıcıların kimliklerini açıklamadan kaydolmalarını, ödeme yapmalarını, genetik bir örnek göndermelerini ve test sonuçları almalarını sağlayacak.

Nebula halihazırda bir blokzinciri tabanlı erişim kontrol katmanını uyguluyor. Kullanıcılar kimin veri istediğini ve amacını biliyor. İsterlerse veri erişim isteklerini reddedebiliyorlar. Genetik veriler ise bir blokzincirinde saklanmıyor.

2017 yılında Harvard profesörü George Church tarafından kurulan şirket geçtiğimiz sene 4.3 milyon dolarlık yatırım turu gerçekleştirmişti.

KaynakLedgerInsights