Blokzinciri teknolojisi şüphesiz son dönemlerin en popüler yenilikçi teknolojilerinden biri. Hayatımıza kripto para birimlerinin altında yatan teknoloji olarak giren blokzinciri, günümüzde farklı sektörlerdeki birçok firma tarafından kullanılmaya başlandı.

Henüz yeni bir teknoloji olması dolayısıyla blokzincirinin potansiyeli ve faydaları tam olarak anlaşılmamış olabilir. Bu nedenle okuyucularımıza Bankalararası Kart Merkezi‘nin yayınlarından bazı çalışmalarını öneriyoruz. Mümkün olduğunca evde kalmamız gereken bu dönemlerde verimli vakit geçirmek için meraklılarına blokzinciri teknolojisine dair 5 okuma önerisi paylaşıyoruz, üstelik hepsi ücretsiz.

1 – Blockchain 101 – Ahmet Usta & Serkan Doğantekin

Ahmet Usta ve Serkan Doğantekin’in hazırladığı bu kitap, adından da anlaşılacağı üzere blokzinciri teknolojisine giriş yapmak ve detaylarını kavramak isteyenler için en temel eserlerden biri.

Blokzinciri teknolojisinin temel kavramlarından teknik detaylarına ve çeşitli kullanım alanlarına kadar değinilen kitap, yalın bir dille blokzinciri teknolojisiyle ilk defa tanışacakları kucaklıyor. Bununla birlikte teknolojiye dair daha fazla bilgi almak, uygulama alanlarına yönelik fikir edinmek ve kavramları oturtmak için de bir başucu kitabı niteliğinde.

Blokzinciri kavramını baştan sona detaylı bir şekilde ele alan kitabı buradan PDF olarak indirebilirsiniz.

2 – 5 Soruda Blokzinciri – Cem Say

Bankalararası Kart Merkezi’nin katkılarıyla Prof. Dr. Cem Say tarafından hazırlanan bu çalışma. Blokzinciri teknolojisiyle ilgili 5 temel soruya odaklanyor. Bu sorular, “Merkezden Nasıl Kurtuluruz?”, “Blokzinciri Nedir?”, “Birbirini Tanımayan Binlerce Kişi Nasıl İş Birliği Yapabilir?”, “Zincire Yeni Bloğu Kim Ekleyecek?”, “Neden Tek Bir Zincir Güvenilir?”

Bu 5 temel soruyla blokzinciri teknolojisini ele alan Cem Say, teknolojinin getirdiği yeniliği ve çalışma mantığını ele alıyor. Kitabı PDF olarak buradan indirebilirsiniz.

3 – Sorularla Blockchain – Turan Sert

Bir önceki kitapta olduğu gibi Turan Sert de Blockchain Türkiye Platformu ve TBV işbirliğiyle hazırladığı bu kitapta teknolojiyi sorularla ele alıyor. Blokzincirine birçok farklı açıdan yaklaşan kitap, teknolojinin güncel uygulamalarını detaylı bir şekilde ele alıyor, kripto para, ICO gibi birçok kavrama değiniyor ve blokzincirini teknolojisini açıklıyor.

Blokzinciri teknolojisine dair aklınızdaki birçok sorunun cevabını bulabileceğiniz kitabı buradan PDF olarak indirebilirsiniz.

4 – Keşif: Blockchain’in Sırları

Bankalararası Kart Merkezi ve T2 Yazılım tarafından hazırlanan Türkiye’nin ilk blokzinciri projesi BBN’e ait çıktılar bir değerlendirme çalışması haline getirilerek yayımlandı.

Raporda bir kavram kanıtlama çalışması (Proof of Concept – PoC) olarak hayata geçirilen BKM BBN projesi kapsamında kazanılan deneyimler, kurulan yapı, projenin Hyperledger Fabric 0.6 ile gerçekleştirilen ilk fazına ait çıktıları ve Hyperledger Fabric 1.0 ile gelen yenilikler yer alıyor.

Blokzincirine yönelik öncü çalışmalardan olan bu raporu PDF olarak buradan indirebilirsiniz.

5 – Herkes için Blokzinciri – Faz II

Eğitim sertifikalarını blokzincirine taşıyan belgem.io’nun, Bankalararası Kart Merkezi, VeriPark ve Microsoft işbirliğiyle hazırladığı çalışma şirketin bugüne kadar blokzinciri teknolojisi üzerinde yaptığı çalışmaları içeriyor.

Tıpkı Keşif: Blockchain’in Sırları raporunda olduğu gibi bu çalışma da bir blokzinciri projesinin geliştirme aşamalarını merak edenler için rehber niteliğinde. Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Bu zorlu süreçte evde kalanlar, vakit buldukça yukarıdaki kitapları ve raporları okuyarak blokzinciri teknolojisine dair önemli ölçüde bilgi sahibi olabilirler. İyi okumalar!