Brezilya ve Arjantin’in ‘ortak para birimi’ oluşturmayı planladığı açıklandı.

Güney Amerika ülkeleri Brezilya ve Arjantin, futbolda on yıllardır devam eden rekabetleri ile tanınıyor olsa da kısa süre önce dikkat çekici bir iş birliği duyurusunda bulundular. 22 Ocak tarihli resmi duyuruda iki ülkenin ‘ortak para birimi’ oluşturmayı planladığı kaydedildi.

Arjantin pesosu ve Brezilya reali, tek bir para birimi kurulana kadar her iki ülkede de yasal ödeme aracı olmaya devam edecek.

Öte yandan proje, dünyanın en büyük ikinci para birimi bloğunun oluşmasıyla sonuçlanabilecek ölçüde önemli.

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva.

Bitcoin tartışması

Ve ‘paraya dair’ bu gelişmelerin devamında ilginç bir açıklama geldi ve Coinbase CEO’su Brian Armstrong, Brezilya ve Arjantin’in ortak para birimi olarak Bitcoin’e (BTC) geçmeleri önerisinde bulundu. Özellikle sosyal medyada ses getiren ‘öneri’ye karşı Global Macro Investor’ın kurucusu ve CEO’su Raoul Pal ise “Ekonomik döngünün zayıf kısmında %65 düşen ve güçlü yarısında 10 kat değer kazanan bir ulusal para birimine sahip olmak optimal değil.” Dedi. Pal, mevcut koşullar altında hazırlık ve riskten kaçınma konularında sorun yaşanabileceğine de dikkat çekti.

Sosyal medyada konuya ilişkin hareketlilik başladı bile… Twitter’da bazı kullanıcılar, bitcoin’in altın ile kıyaslanabilecek öneme sahip olduğunu’ ifade ederken bazıları ise ağdaki işlemlerin hızının düşük olacağına değinerek günlük kullanımda sorunlar yaratabileceği, çünkü akışların uzun süreceği iddiasında bulundular.

Detay bilgi olarak bir Güney Amerika ülkesi olan El Salvador, 2021 yılında bitcoin’i yasal bir para birimi olarak kabul etmişti.

Tamamen spekülatif özellikteki tartışmalar devam ederken Brezilya ve Arjantin’in ortak para birimi adımının detaylarının önümüzdeki süreçte netlik kazanması bekleniyor.

KaynakCNBC