Bugün kripto para piyasası için özel bir gün. Çünkü 13 yıl önce bugün 22 Mayıs 2010 tarihinde dijital dünya için devrim sayılabilecek Bitcoin ile ilk alışveriş gerçekleşti. Geçen süre zarfında alternatif bir yatırım aracı olarak gelişen ve kabul gören Bitcoin, kimi yatırımcısını güldürüyor, kimi zamanda üzüyor.

 Laszlo Hanyecz, o günlerde pek az kişinin farkında olduğu, hatta ne anlama geldiğini bile bilmediği Bitcoin ile ilk kez bir ödeme gerçekleştirdi. Bundan 13 sene önce 2 pizza için tam 10 bin Bitcoin’lik bir ödeme gerçekleştiren Hanyecz, yakın dönem tarihinde bugünün yani 22 Mayıs’ın Bitcoin Pizza Günü olarak kutlanmasına giden yolu açtı ve kripto para piyasası topluluğu bugünü kutluyor.

22 Mayıs tarihinin Bitcoin pizza günü olarak kutlanmasının ve bu eylemin popüler hale gelmesinin en önemli sebebi, Bitcoin’le yapılan ilk ödeme olmasının yanı sıra o tarihten sonra Bitcoin fiyatında yaşanan olağanüstü artış. Çünkü o günlerde 10.000 Bitcoin karşılığında 2 pizza alan Hanyecz, bugün aynı yine pizza almaya kalksa muhtemelen milyonlarca adet pizza satın alabilir. O zamanlar bunu tahmin etmek imkânsız olsa da bu olay ile Bitcoin’in popülerliği arttı ve her sene 22 Mayıs günü Bitcoin pizza günü olarak kutlanmaya başlandı.

Pizza Günü kutlamaları sektörde tüm hızı ile devam ederken Bitcoin, yaklaşık 10 gündür olduğu gibi dar bant aralığında konsolide olarak şekilde hareketini sürdürüyor.

Yazı: Alper Samet Yorak