Cardano’nun yaratıcısı Input Output Global, ekosistemde akıllı sözleşme oluşturulmasını kolaylaştırmak için bir araç takımı olan Marlowe’u piyasaya sürdü. Marlowe, geliştiricilerin ve kodlama deneyimi olmayan sıradan bireylerin akıllı sözleşmeleri nasıl geliştirebileceklerini, test edebileceklerini ve dağıtabileceklerini basitleştiren bir araçtır.

Harici bir firma tarafından test edilen Marlowe, yeniden kullanılabilen ve özelleştirilebilir kalıplar, sözleşmeleri test etmek için yerleşik bir simülatör, kolay kurulum ve güçlü API’ler gibi birçok özelliğe sahiptir.

Geliştirenler Lizbon’da yaptıkları açıklamada, Demeter Run ile Marlowe Runtime’a kurulum gerektirmeden ve sadece birkaç tıklamayla erişim sunmak için TxPipe ile ortaklık kurduklarını belirttiler. Demeter, Cardano’nun blok zinciri teknolojisine pahalı bir altyapıyı devam ettirmeden erişim sağlayan bir platformdur. Marlowe’un ürün müdürü Omer Hussain bir notta şunları söyledi:

“Mümkün olduğunca kolay, verimli ve güvenli, müthiş düşüncelere sahip geliştiricilerin yeniliklerinin potansiyelini daha kolay gerçekleştirebilmeleri için kapıları açan bir platform oluşturmaya çaba harcadık.”

Cardano’nun ekosistemi iyi durumda. DeFi Llama’ya hızlı bir bakış, DeFi ekosistemindeki kilitli toplam değerin (TVL) tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 712 milyon ADA’ya yükseldiğini gösteriyor. Dolar cinsinden, TVL 211 milyon doların üzerine çıkmış durumda. Aktif kullanıcı sayısı ise 58 binin üzerine çıktı.

Cardano stabil kripto parası DJED, rezerv oranını koruyamamasının ardından değerini sabit tutamadı

Cardano tabanlı stabil kripto para birimi Djed (Ocak 2023’te piyasaya sürüldü), de-pegging ile ilgili sorunlara neden oluyor. Ayrıca, kullanıcılar token un-minting zorluklarıyla karşılaşıyor. Djed, rezerv oranının istenen seviyelerin altına düştüğü için tüm Cardano merkezi olmayan borsalarda (DEX’ler) de-peg edildi.

Djed stabil kripto parası rezerv oranı düşüşünden sonra de-pegs

The Cardano Times (TCT), Djed’in rezerv oranının stabil kripto para istikrarını sağlayan aralığın altına düştüğünü doğruladı. Tokenin, Amerikan doları ile sabit parite(denklik) için %400 ile %800 bölgesi arasında kalması gerekir.

TCT’nin ilgili tweet’i, stablecoin’in rezerv oranının %346’ya düştüğünü gösteriyor. Artı olarak, temel rezervinde yaklaşık 11.555.202 Djed tokeni (yaklaşık 39.343.556 ADA) olduğu belirtilmiş. Bu durum, kullanıcıların Djed protokolü vasıtasıyla darphane tokenlerini çıkarması için engelleri tetikledi. Bu süreçte, COTI tarafından çıkarılan stabilcoin, Cardano DEX’leri arasında de-pegged olmuştu.

Buna ek olarak TCT, Djed’in geçtiğimiz aydaki (Haziran) işlem geçmişini gösteren bir grafik yayınlayarak piyasa katılımcılarının tokenı 1 dolarla satın alamadığını belirtti.

Bazı topluluk üyeleri ise Coti’yi, yeterli Djed likiditesini sağlayamadığı için eleştirmektedir. The Cardano Times, token’ın stabil kripto para protokolünde değil, yalnızca Cardano merkezsiz borsalarında değer kaybettiğini açıkladı.

Protokolün token yakma(eritme) mekanizması 1,00$’lık fiyat etiketinin korunmasına yardımcı olsa da, mevcut durumda DJED ile etkileşim kurmak mümkün değildir.

Cardano görünümü

Cardano, SEC’in neden olduğu sıkıntılara rağmen dayanıklılık gösterdi. Invezz.com, Robinhood ve eToro gibi önde gelen ticaret platformlarının Cardano da dahil olmak üzere en iyi altcoinleri borsadan çıkardığını bildirdi. Ünlü brokerlerin tepkisi hissiyatı bozarken, token geniş tabanlı piyasa hareketlerine göre dalgalanarak sağlam durmayı başardı.

Kripto para fiyatları son zamanlarda yatay hareketler sergiledi. Bu arada Cardano, listeden çıkarma çılgınlığının ortasında devam eden toparlanmalarla etkileyici bir direnç sergiledi. Madeni para, basın zamanı 0,2879 $ seviyelerine düşmeden önce 0,3 $ seviyesini geri kazandı. Mevcut performans göz önüne alındığında, Cardano gelecekteki teslimiyet ve olası listeden çıkarmalara hazır halde görünüyor. Bununla beraber, hayranlar varlığın düşüş eğilimlerini koruduğuna dikkat etmelidir. IntoTheBlock verileri, türevler, borsa ve zincir üzerindeki sinyallere göre yatırımcı duyarlılığının bozulduğunu gösteriyor.

— Terimler ve Açıklamaları —

  • Cardano: Kripto para birimidir. Akıllı sözleşmeler için halka açık bir blockchain platformu çalıştırmayı amaçlayan bir kripto para birimi ağı ve açık kaynaklı bir projedir. (Wikipedia)
  • Input Output Global: Yazılım geliştiricisidir. (2015) Fintech blok zinciri yapılarında mühendislik ve araştırma alanında önde gelen bir şirket. (iog.io)
  • Marlowe: Programcı olmayan insanların türevler, krediler ve diğer anlaşmalar gibi finansal sözleşmeler yazmasını kolaylaştırmak için tasarlanmış bir programlama dilidir. (coinmarketcap.com)
  • Demeter Run: https://demeter.run/
  • TxPipe: Zincir üzerindeki verileri akış işleme altyapısına bağlayan bir arka uç aracı. (https://txpipe.io/)
  • DeFi Llama: DefiLlama bir DeFi TVL toplayıcısıdır. Şeffaflığın ötesinde reklam veya sponsorlu içerik olmaksızın doğru veriler sağlamayı garanti eder. (https://defillama.com/)
  • De-pegging: Depegging, bir sabit coinin amaçlanan sabitlemesinden sapması durumunu ifade eder. Örnek vermek gerekirse, USD’ye sabitlenmiş bir sabit coinin değeri 1 doların altına düşmeye devam ederse, coin’in değer kaybettiği söylenir. (phemex.com)
  • Minting: Kripto para biriminde minting, bir kişinin hükümet veya banka gibi merkezi bir otoritenin etkisi olmaksızın yeni bir token üretmesini sağlayan merkezi olmayan bir yöntem. Değiştirilebilir olmayan bir token ya da bir kripto para olabilir.
Kaynakinvezz