CB Insights önceki yıla kapsamlı bir bakış sunan “State of Blockchain 2022 Report”u yayımladı…

CB Insights veri odaklı içgörüler sunan, dünyadaki blockchain yatırım trendlerini, ortaklık faaliyetlerini, aktif yatırımcıları ve anlaşmaları analiz eden Blockchain raporu “State of Blockchain 2022 Report”u yayımlandı. 162 sayfalık rapor, önceki yıla kapsamlı bir bakış sunuyor…

Peki raporda neler öne çıktı?

Rapora göre blockchain ve kripto girişimlerine yönelik yatırımlar 2022’de büyük ölçüde -güçlü bir ilk 6 ay- kaynaklı olmak üzere 26,8 milyar dolarlık yeni bir rekora ulaştı. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 4’lük artış yaşandığına işaret ediyor.

Öte yandan makroekonomik baskılarla birleşen gidişat, 2022’de 2. çeyrekten başlayarak fonlama ve anlaşmalarda art arda 3 çeyrek boyunca düşüşe sahne oldu.

Blockchain girişimlerine yönelik anlaşmaların hacimsel büyüklüğünde bir önceki yıla göre yüzde 24’lük düşüş yaşandı.

2022’de son çeyrekte 2 yeni blockchain unicorn’una tanıklık edildi ve toplam blockchain unicorn sayısı 79’a yükseldi.
2021’nin 4. çeyreğinde 14 yeni unicorn çıkmıştı…

Segmentler açısından incelenirse yatırımlarda Web3 girişimlerinin ağırlıklı olarak hedeflendiği gözden kaçmadı. Web3 girişimlerine yönelik yatırımlar 2021’de tüm ekosistemde yüzde 39’luk payı alırken bu oran 2022’de dikkat çekici bir artışla yüzde 56’ya yükseldi.

Blockchain altyapısı ve geliştirme, finansman (7,8 milyar dolar) ve anlaşmalar (235) açısından rekor bir yılı geride bıraktı. Kripto para birimi tarafındaki sofistike oynaklıklardan bağımsız olarak blockchain’in geleceğine dair yatırımcı güveninin açık sinyalleri verildi. Bu arada Kripto borsalarına ve cüzdanlarına yapılan girişim yatırımları 2022’de yıllık bazda yüzde 48 düştü ve ilgili veri raporda, ‘yatırımcı duyarlılığının söz konusu alandan uzaklaşması’ şeklinde yorumlandı.

Raporu kayıt işleminin ardından buraya tıklayarak indirebilirsiniz.