Çin mahkemesi, Play2Earn (P2E-/oyna-kazan) oyunları ile ilgili dikkat çekici bir karar verdi…
Şangay mahkemesi, blockchain tabanlı oyunlarda tutulan dijital para birimlerinin yasa kapsamında korunmadığına karar verdi. P2E oyunları geleneksel yatırımlarla aynı düzeyde korumaya sahip değil. Bu da ilgili karara göre oyuncuların yatırım yapmadan önce durum tespiti yapması gerekliliğine işaret ediyor.
Söz konusu dava, 2021 yılında blockchain tabanlı bir oyun olan Alexie ile ilgili olarak gündeme geldi. Konu özetle şöyle…
Vaka analizine göre davacı Li Xiang’ın, Xiang adına hesap oluşturmak ve oyun oynamak için davalı Wang Meng’e yaklaşık 700.000 yuan (101.700 dolar) yatırım yaptığı görülüyor. İlk ayın 80.000 yuan (11.724 dolar) şeklindeki getirisinden sonra Meng, kripto para piyasalarının karşı karşıya kaldığı genel düşüşü gerekçe göstererek Xiang’a daha fazla para göndermiyor.
Meng’in 113.000 yuan (16.485 dolar) değerinde oyun içi varlık sattığı keşfedilirken bunun davacıdan bir borç olarak yorumlanacağını kaydedildi. Ancak mahkeme, Meng’e yatırılan ilk 700.000 yuan’ın (101.700 dolar) Çin yasalarına göre korunmadığına karar verdi. Mahkeme ayrıca, token’lerin satışından elde edilen 113.000 yuan karın, kötüye kullanım anlamına geldiği için geri ödenmesi yönünde karar verdi.
Belirsizlik hakim…
Çin’de dijital varlıkların genel olarak yasaklanmasından sonra, varlık sınıfındaki tüm yatırımların yasa kapsamında korunmadığına dikkat edilmesinin gerektiği, hukuki süreçlerde önemle vurgulanan bir konu.
Öte yandan ülkede bir tür ‘belirsizlik’ hakim. Zira daha öncesinde Pekin’deki bir başka davada “kripto para biriminin kendisinin sanal mülk olarak korunabilirliğini reddeden” hiçbir kural olmadığı için dijital para birimlerinin yasa kapsamında korunabileceğine karar verilmişti.
Mahkemenin kararının Çin’in yargı sisteminin geri kalanı tarafından kabul edilip edilmeyeceği belirsizliğini koruyor, diğer taraftan P2E ile ilgili karar, yasanın bu türdeki oyunları yasa dışı olarak algılanmaya devam ettiğini gösteriyor.