Kısa adı PBOC olan Çin Merkez Bankası’nda başkanlık görevine Pan Gongsheng getirildi. Peki yeni merkez bankası başkanı kripto endüstrisi ve blockchain hakkında neler düşünüyor?

Yeni PBOC Başkanı Pan Gongsheng, daha öncesinde kripto ve blockchain hakkında pek dostane açıklamalarda bulunmadı. Hatta sert denilebilecek yorumlar yaptı. Birkaç yıl önce medyaya verdiği demeçlerde Bitcoin karşıtı tutumuyla dikkat çekmişti.

Daha önce Çin Halk Bankası’da Başkan Yardımcılığı ve Çin Döviz İdaresi’nde yönetici olarak görev üstlenen Gongsheng, ayrıca gündem yaratan kripto ve blockchain karşıtı söylemleri ile bilinen İnternet Finansal Risklerin İyileştirilmesi isimli grubun da lideriydi.

Gongsheng, tartışma yaratan bir açıklamasında Bitcoin’in ‘spekülatif bir balon gibi’ patlamasını ve blockchain teknolojisinin ‘siber saldırılara maruz kalarak’ ciddi hasar görmesini beklediğini ifade etmişti. Bu kapsamda hükümetin Bitcoin’i tamamen yasaklayabileceğini dile getiren ilk isimlerden biriydi.

Bitcoin hakkında daha önce ‘ceset’ benzetmesi de yapan Çin Merkez Bankası’nın yeni başkanı, şu sözleri kullanmıştı:
“Nehir kenarında otur ve izle, bir gün Bitcoin’in cesedi önünüzde yüzecek. Bitcoin hakkında ciddi endişeleriniz olmalı. Bu önemli ölçüde teknoloji bağımlı bir araç. Arz ve talep, Bitcoin piyasasını (balon demeye dilim varmıyor) neyin yönlendirdiğini tam olarak açıklamıyor mu? Çoğu insanın anladığı şekliyle para birimleri örneğin dolar, euro ya da İngiliz sterlini, değer depolar. Ancak Bitcoin bu parametrelerin ötesinde, kimsenin gerçekten anlamadığı bir alanda faaliyet gösteriyor gibi görünmektedir.”