Digital Dollar Project, Filipinler’de Western Union ile birlikte geliştirdiği sınır ötesi CBDC denemesinin başarıyla tamamlandığını duyurdu.

Digital Dollar Project, Accenture ve CFTC eski başkanı J. Cristopher Giancarlo tarafından kurulan, kar amacı gütmeyen bir araştırma girişimi. Bu kapsamda CBDC’nin fırsatları ve zorlukları hakkında halka açık tartışmaları teşvik etmeyi ve kuruluşların potansiyel bir dijital para geleceği için hazırlanmasına yardımcı olmayı amaçladığı kaydediliyor.

İlk çalışmalarına 2021’de başlayan kuruluş, uluslararası para transferi platformu Western Union ile yaptığı ilk çalışmanın sonuçlarını yayınladı. CBDC’nin dünyanın en işlek koridorlarından biri olan ABD-Filipin koridorundaki sınır ötesi havaleleri nasıl iyileştirebileceğini araştırıldı. Bu kapsamda Filipinler’de geliştirilen sınır ötesi CBDC denemesinin başarıyla tamamlandığı duyuruldu. Düşük risk, daha düşük maliyetler ve gelişmiş işlem görünürlüğü gibi önemli faydalara atıfta bulunuldu.

Çalışmaya katkı sağlayan diğer paydaşlar arasında Accenture ve BDO Bank de vardı.

Pilot çalışma, dijital dolarların ve Filipin pesolarının transferini simüle etme esasıyla bir dağıtılmış defter teknolojisi (distributed ledger technology – DLT) platformundan yararlanarak uluslararası havaleler için CBDC’leri kullanmanın potansiyel avantajlarını değerlendirdi.

Perakende CBDC’lerle ilgili araştırmalar devam ediyor…

Filipinler, 2022’de GSYİH’sının %8,9’unu temsil eden 36 milyar dolarlık havale ödemesi aldı. Ancak ABD’den para göndermenin maliyeti bazen toplam işlem değerinin %4’ünü aşabiliyor ve dezavantajlı bireyler üzerinde önemli bir yük oluşturuyor.

Bu çerçevede perakende CBDC’lerin, para transferi operatörleri (MTO’lar) gibi yerleşik sınır ötesi havale sağlayıcılarının hizmet tekliflerinin yerini almadan sınır ötesi ödemelerin hızını ve verimliliğini artırabileceği öne sürülüyor.

KaynakLedger Insights