Orta Avrupa ülkesi İsviçre’de Dijital İsviçre Frangı ile ilgili son derece kapsamlı bir rapor paylaşıldı.

İsviçre’de bankacılık sektörünü temsil eden Swiss Bankers Association (SBA – İsviçre Bankacılar Birliği), Dijital İsviçre Frangı ile ilgili bir rapor paylaştı. SBA’ya göre dijital bir İsviçre Frangının kullanımı ülkede yerel dijital varlık endüstrisini daha da güçlendirebilir ve iç pazarda inovasyonu teşvik ederek bir ödeme aracı olarak kullanımı desteklenebilir.

İsviçre’de rekabetçilik ve inovasyon gücüne katkı sağlayabileceği kaydedilen Dijital İsviçre Frangı, SBA açıklamasına göre aynı zamanda ülkenin egemenliğinin güçlendirmesine olumlu yönde katkıda bulunabilir.

SBA’nın olumlu yöndeki raporu, global ölçekteki merkez bankası dijital para birimi – CBDC geliştirme çabalarıyla örtüşüyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 100’e yakın ülkede CBDC’lerin olası faydaları üzerinde araştırmalar, proje geliştirme adımları ve kimi ülkelerde çok daha ileri boyuttaki pilot süreçler devam ediyor.

Raporda çalışmalara dair bilgiler de yer aldı. Bu kapsamda varlıkların tokenleştirilmesi ve merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamalarının ortaya çıkması gibi gelişmeleri göz önünde bulunduran SBA, tokenleştirilmiş mevduat şeklinde bir dijital para birimi konsepti üzerinde çalışıyor. “Depozit token” şeklinde isimlendirilen bu sistem, halka açık blockchain teknolojisine dayanacak ve akıllı sözleşme özelliklerine sahip olacak.

Son olarak İsviçre Merkez Bankası 2021’de CBDC planı olmadığını açıklamış, ancak 2022’de bu kararından vazgeçmişti.

KaynakFintech News