Euroclear, DLT ihraç platformunu kullanan ilk tahvil ihracını duyurdu. Dünya Bankası’nın kredi kolu Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) tarafından ihraç edilen 100 milyon Euro’luk dijital yerel banknot (DNN) heyecan yarattı…

Dijital tahvil, Lüksemburg Menkul Kıymetler Borsası’nda listelendi. Citi ihraç ve ödeme acentesi, TD Securities bayi ve Euroclear Bank ise Merkezi Menkul Kıymetler Saklama Kuruluşu (CSD) olarak rol oynadı.

Euroclear’in Dijital Finansal Piyasa Altyapısı (D-FMI) geleneksel mutabakat platformuyla bağlantılı ve CSDR uyumlu. Geleneksel platformla entegre olması, dijital menkul kıymetleri henüz desteklemeyen yatırımcıların yine de yatırım yapabileceği anlamına geliyor. Ayrıca yatırımcıların işlem mekanlarına ve likidite yönetimine de erişimi var.

Euroclear grup CEO’su Lieve Mostrey konuyla ilgili olarak: “DLT’nin varlık ihracına entegrasyonu, tamamen dijital ve veri etkin bir Finansal Piyasa Altyapısı olma hedefimize ulaşmaya devam ederken, ekosistemimizin dijital yeteneklerinin gelişiminde kritik bir adımdır” ifadelerini kullandı.

Dikkat çekici detaylar…

Bu tahvil ihracı, dünyanın en büyük CSD’lerinin yaklaşmakta olan tokenizasyon dalgasında yerlerini almaya çalıştıkları bir dönemde geliyor. Geçtiğimiz hafta DTCC, Securrency’i satın aldı. Clearstream ise şu anda D7 platformunda 1.000’den fazla dijital menkul kıymet ihraç etmiş durumda.

Dünya Bankası’nın Commonwealth Bank ile işbirliği içinde ilk dijital tahvili olan bond-i’yi ihraç etmesinden bu yana beş yıl geçti. Ağustos 2018’deki ihraç, tarihteki ilk blockchain tahviliydi.