El Salvador, İsviçre’nin ardından ABD’nin Teksas eyaletinde de Bitcoin elçiliği kurmak istiyor…

Bitcoin ile adı sıklıkla yan yana gelen Orta Amerika ülkesi El Salvador, bu kez de ABD’nin Teksas eyaletinde bir Bitcoin Elçiliği açmak istiyor. Bitcoin Elçiliği, yerleşmiş bir tanımlama değil ve tam anlamıyla neyi karşıladığı da net sayılmaz. Ancak konuya ilişkin resmi bildirilerden yola çıkılarak fikir edinmek mümkün.

2021’de Bitcoin’i yasal kripto para birimi ilan eden El Salvador, söz konusu ‘kripto para birimlerini’ bu kez de ilk etapta yakın coğrafyada tanıtmak istiyor. Dolayısıyla Teksas olasılığının çıkış noktasını ‘tanıtım faaliyetleri yürütülecek bir kamusal alan’ fikri oluşturuyor.

Gelişmeye ilişkin ilk detaylar El Salvador’un ABD Büyükelçisi Milena Mayorga’nın Teksas’a gelerek temaslarda bulunması ile ortaya çıktı. Mayorga, bir Twitter paylaşımında, Teksas eyaletinin yeni müttefikleri olduğunu belirterek yapılan görüşmede Bitcoin elçiliğini açılmasını ve ekonomik değişim projelerinin genişletilmesini görüştüklerini ifade etti.

Projenin sunulduğu anlaşılırken ABD’li yetkililerin ne şekilde yanıt verdiği henüz belli değil. Bu nedenle Bitcoin Elçiliği planını şimdilik, ‘görüşmeleri devam eden bir konu’ şeklinde yorumlamak doğru görünüyor.

Öte yandan El Salvador, Bitcoin ve diğer kripto paraların adaptasyonunu artırmaya yönelik hamle olarak İsviçte’de bir ofis kurmuştu. Yani Teksas’ta kurulması planlanan ofis ile genel itibarıyla dünya genelindeki ikinci Bitcoin Elçiliği’nin kurgulandığı anlaşılıyor.

Her ne kadar El Salvador’da Bitcoin ve kripto dünyasına dair son derece ılımlı bir bakış açısı gündemde olsa da mevcut ortam ABD’de nispeten farklı. Zira ülkede kripto alanında yaşanan en son FTX skandalı da dahil olmak üzere ivmeyi ters yöne çeken gelişmeler ve ilgili alanlarda yoğun regülasyon talepleri var.

KaynakCointelegraph