2000’lerin ortasında başlayan küresel akıllı telefon devrimine rağmen Afrika’da sınırlı işlevselliğe sahip telefonlar hala son derece popüler. Diğer yandan kıta, kripto benimsenmesinde oldukça ileri seviyede…

İşte bu temel noktalardan hareket eden Machankura isimli girişimin Bitcoin cüzdanı ile Nijerya, Tanzanya, Güney Afrika, Kenya ve beş Afrika ülkesindeki kişiler, artık akıllı telefon veya internet bağlantısı olmadan bitcoin (BTC) gönderip alabilecek. Sadece temel özelliklere sahip bir cep telefonu, söz konusu özelliklerin kullanımı için yeterli olacak.

Teknolojik zorluk elbette yüksek… İnternet bağlantısı olmaması ve düşük donanıma sahip telefonlar kritik sorunlar, ancak Machankura; daha hızlı ve ucuz işlemleri mümkün kılan Bitcoin’in Lightning Network‘ünden yararlanarak bunu çözebileceğini iddia ediyor.

Güney Afrikalı bilgisayar bilimi araştırmacısı Kgothatso Ngako, verdiği röportajda “Machankura’yı herkesin internete bağlı bir cihazının olmadığı topluluklarda bitcoin’i daha erişilebilir kılmak için başlattım” diyor ve ekliyor: “Bitcoin kullanmak ile ilgilenen herkes bunu kolayca yapabilmelidir.”

Machankura ile bitcoin göndermek için, ilk kez kullananların Gana için “*920*8333#” veya Kenya için “*483*8333#” gibi bir ülke kodu çevirmesi yeterli. Bu adım, 5 basamaklı PIN isteyen bir kayıt menüsü getiriyor.

Kaydolduktan bir sonraki menü, bitcoin gönderme ya da alma ve işlem geçmişini görüntüleme gibi ek işlevler sunuyor (kullanıcılar, telefonlarında istenen menü seçeneğine karşılık gelen numaraya basarak işlem gerçekleştiriyor).

Bir kullanıcı bitcoin göndermeyi veya almayı seçerse, Machankura kullanıcı deneyimini önemli ölçüde iyileştiren önemli bir özellik sunuyor: Kişiselleştirilmiş Lightning adresleri.

Buradan sonrası bir dizi teknik detay içeriyor, ancak en nihayetinde söz konusu özellik ile Afrika’da kullanıcılar, internet bağlantısı olmadan cep telefonları ile birbirlerine bitcoin gönderebiliyor.

Bu arada Machankura, Güney Afrika’da ‘para’ yerine kullanılan argo bir kelime.

KaynakCoindesk