15 Eylül’de gerçekleşen Ethereum Merge, yepyeni bir sayfa mı?

Ekosistemin uzun süredir yakından takip ettiği Ethereum Merge’ü 15 Eylül 2022 tarihinde gerçekleşti. Merge ile Ethereum ağında, 2015’den beri aktif olarak kullandığı İş İspatından (PoW- Proof of Work) Hisse İspatına (PoS- Proof of Stake) geçiş yapıldı.

Bu geçişle birlikte enerji tüketimi gibi çeşitli alanlarda değişimler söz konusu. Zira Ethereum’un enerji tüketiminin yüzde 99,4 oranında azalması bekleniyor. Böylelikle Ethereum, verimsiz olduğu ve çok enerji tükettiği yönündeki iddialardan da arınıyor. Ayrıca geçiş yapılan PoS (hisse kanıtı) mekanizmasında işlemleri doğrulamak için belirli miktarda Ethereum stake etmek yeterli olacak.

Merak edilen bir diğer konu da madencilikle ilgili; doğrulama mekanizmasının değişmesiyle birlikte madencilere aktarılan işlem ücreti artık Staker’lara yönlendirilecek. Diğer yandan işlem ücretlerinde kayda değer bir değişim söz konusu olmuyor.

Uzun süredir devam eden hazırlıklar nihai bir şekilde tamamlandı demek yanlış olmaz. Zira yatırımcılar, madenciler, geliştiriciler ve ekosistemin diğer paydaşları; yatırımlarını, ekipmanlarını ve planlarını bu doğrultuda güncellemekteydi. Bununla birlikte Ethereum Merge, süreç doğasının parçası olarak kaçınılmaz şekilde bir dizi sorunla birlikte geldi. Bunların da zamanla aşılacağını öngörmek hiç de zor değil.