Kuzey Afrika ülkesi Fas, kripto alanındaki ilk yasal düzenlemesini tamamlamaya çok yakın.

Fas’ın ilk kripto varlık yasasının önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor. İlgili belge ilk önce Bank Al-Maghrib (Fas Merkez Bankası) tarafından hazırlanmış ve devamında sektör paydaşları tarafından detaylı incelenme safhasına geçilmişti. Kısa süre önce düzenlenen basın toplantısında Fas Merkez Bankası Bakanı Abdellatif Jouahiri, bir dizi görüşmenin yapılacağını, toplantılarda Fas Sermaye Piyasası Kurumu (AMMC), Sigorta Denetleme Kurumu ve Sosyal Güvenlik Kurumu gibi ülkedeki düzenleyici otoritelerin de hazır bulunacağını bildirmişti.

Öte yandan Fas Merkez Bankası, regülasyonu hazırlama sürecinde Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası ile iş birliği yaptı. Süreçte özellikle Dünya Bankası ile koordineli bir yol izlendi.

Ek olarak Faslı yetkililerin Fransa, İsveç ve İsviçre merkez bankalarıyla da temasa geçtiği kaydediliyor.

Söz konusu regülasyon adımının inovasyonu kısıtlayıcı özellikler taşımayacağı, yatırımcıların korunmasını esas alacağı ifade ediliyor. Bu noktada kripto para ticaretine ilişkin derinlemesine kısıtlamaların gündemde olduğu da biliniyor.

Fas, kripto varlık sahipliğinde artış yaşanan ülkeler arasında; 2021’de Faslılar’ın yüzde 2,4’ü belli bir miktarda kripto sahibiyken oran 2022’de yüzde 3,1’e yükseldi. Fas bu yüksek hıza işaret eden büyüme oranı ile Kuzey Afrika’da ilk sırada yer aldı.

Chainalysis tarafından kısa süre önce kamuoyuna açıklanan bir çalışmanın bulgularına göre, Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde faaliyet gösteren kripto para birimi endüstrisi, dünya genelinde en hızlı büyüyen sektör.

Son olarak Temmuz 2021-Haziran 2022 arasında MENA bölgesinde gerçekleşen işlem sayısına bakıldığında, yatırımcıların bu süre zarfında toplamda 566 milyar dolar değerinde bitcoin satın aldığı görülüyor.

Kaynakblockchain.news