Her yıl DIGITALEUROPE tarafından gerçekleştirilen ve Avrupa’nın gelecek vaat eden scaleuplarının ödüllendirildiği Future Unicorn Award 2022 kapsamında, Dijital Türkiye Platformu tarafından 2022 yılında aday gösterilen “Fazla Gıda” üç finalist arasına girme başarısını gösterdi. Kazandığı finalist unvanı ile Fazla Gıda, Türkiye’den aday gösterilerek yarışmada kısa listeye girmeyi başaran ilk scaleup oldu.

Yarışmanın kazananı, Avrupa İnovasyon, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlik Komisyonu Üyesi Mariya Gabriel tarafından, DIGITALEUROPE’un bu yıl 3 Şubat’ta gerçekleştireceği Masters of Digital konferansında açıklanacak.

Türkiye Bilişim Vakfı, Tesid ve Tübisad işbirliği ile 2011 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürenDijital Türkiye Platformu’nun adayı olarak yarışmaya katılan Fazla Gıda, tüketim fazlası gıdaların bağışlanması, geri dönüştürülmesi ve satılması için yapay zekâ ve makine öğrenimi teknolojilere sahip bir yönetim sistemi olma özelliği taşıyor. Gıda tedarik zincirinde oluşan gıda atığının 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltılması için teknoloji tabanlı çözümler oluşturmak amacı ile oluşturulan girişim, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na seçilen, dünyadan dokuz etki odaklı girişimden biri seçilmiş ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından organize edilen 2017 Cenevre Sosyal Fayda Zirvesi’nde Türkiye’den tek temsilci olarak yer almıştı.

Yarışmada Fazla Gıda’nın rakibi olan diğer finalistler ise Birleşik Krallık tarafından aday gösterilen Circulor ve Almanya’nın adayı Zenjob oldu. Circulor ve Zenjob, Avrupa’da sürdürülebilirlik ve istihdam alanlarına eğilen iki değerli proje olarak öne çıkıyorlar.

Circulor: Endüstrilerde, blokzincir ve makine öğrenimi gibi son teknolojileri de kullanarak, sorumlu kaynak kullanımı ve sürdürülebilirlik için üretim ve geri dönüşüm zincirlerinde kullanılan malzemelerin takibini sağlamayı hedefliyor.

Zenjob: Şirketleri ve yarı zamanlı çalışanları otomatik olarak birbirine bağlayan; yarı zamanlı çalışan bulma odaklı bir girişim.

DIGITALEUROPE Genel Müdürü Cecilia Bonefeld-Dahl “Bu yılki Future Unicorn Award finalistleri, küçük şirketlerin ve scaleupların, sosyal ve çevresel inovasyonun lokomotifi olduğunu dijital teknolojiler sayesinde Avrupa vatandaşlarının ve işletmelerinin daha iyi olanaklara erişmelerine, gıda israfını azaltmalarına ve daha sürdürülebilir kaynaklar elde etmelerine yardımcı olarak kanıtladılar. Avrupa’nın bir ‘Unicorn Fabrikası’ haline gelmesine yönelik olarak, küçük şirketlerin ve scaleupların başka bölgeleri tercih etmek yerine Avrupa’da gelişebilmeleri, yeni işler yaratabilmeleri ve sınırları aşarak büyüyebilmeleri için doğru piyasa koşullarını yaratmak artık politikacıların elinde” diye konuştu.

Dijital Türkiye Platformu, Fazla Gıda’nın Avrupa’da tanınmasından gurur duyuyor

DIGITALEUROPE üye kuruluşların gösterdiği adayların yarıştığı bu ödül için Dijital Türkiye Platformu bu yıl dördüncü kez aday gösteriyor. Dijital Türkiye Platformu çok inandıkları yenilikçi girişimciliğe destek vermek amacı ile her yıl titiz bir başvuru ve eleme süreci gerçekleştiriyor.

Dijital Türkiye Platformu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, yaptığı açıklamada “Her biri birbirinden daha fazla potansiyel vaat eden startuplarımız arasından ‘Tech For Good’ kriterine uyumu ile öne çıkan Fazla Gıda’nın finale kalmış olması çok heyecan verici” dedi. Türkiye girişimcilik ekosisteminin genç nüfus, eğitim ve iyi idealler boyutlarında sahip olduğu yüksek potansiyeli bir kez daha sergilediğini belirten Eczacıbaşı, “Future Unicorn yarışması, büyümekte olan şirketlerin Avrupa genelinde isimlerini duyurmasına katkı sağlayacak” diye ekledi.

Future Unicorn Award, Avrupa’da scaleupların önemini ortaya koyuyor

Future Unicorn Award, Avrupa’da geleceğin teknoloji devi olmaya aday scaleupların görünürlüklerine katkı sağlıyor. DIGITALEUROPE tarafından kısa listeye alınan adaylar ise 29 Avrupa ülkesinin dijital ve teknoloji sektörünü temsil eden ulusal ticaret birliği üyeleri ile iş birliği içinde belirleniyor. Teknolojinin geleceğine yön verecek adayların tanınırlık kazanmasına ve potansiyellerini artırabilmelerine olanak sağlamak üzere gerçekleştirilen yarışma, Avrupa’nın teknoloji sektöründe lider olmak yeterli olanaklara sahip olduğunun da anlaşılmasını sağlıyor.

Unicorn şirket, 1 milyar doların üzerinde değerlemeye sahip özel şirketler için kullanılan bir ifade ve Ocak 2022 itibarıyla, dünya çapında 900’den fazla Unicorn şirket bulunuyor. 2014 yılı verilerine göre dünyadaki Unicorn şirketlerin yüzde 6’sı Avrupa’da bulunuyorken, 2022 itibarıyla bu oranın yüzde 12 düzeyine ulaştığı belirtiliyor. DIGITALEUROPE, dijital liderlikte Avrupa’nın bir başarı göstergesi olarak bu oranın artış göstermesi için çalışmalarını sürdürüyor ve 2025 yılına kadar bu oranı yüzde 25 düzeyine çıkarmayı hedefliyor.

Geçmişte Future Unicorn Award kapsamında galibiyeti elde eden scaleuplar, göstermiş oldukları başarıları için DIGITALEUROPE Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ve Komisyon Üyesi Mariya Gabriel gibi Avrupa Birliği’nin önde gelen liderleri tarafından takdir edilirken; kazanan girişimlerden ikisi bugün Avrupa Komisyonu ve DIGITALEUROPE’un yüksek uzman gruplarının üyeleri olma özelliği taşıyor.