FIFA, 2026 Dünya Kupası öncesinde metaverse’de perakende mağazaları açmayı planlıyor…

Metaverse, Mark Zuckerberg’ün (Facebook-Meta CEO’su) öne sürdüğü gibi 2020’li yılların sonunda ‘altın çağına’ girecek mi bilinmez ama birçok şirket ve kuruluşun hazırlıklara başladığı aşikar. Bu kapsamdaki dikkat çekici adımlardan biri de FIFA’dan geldi. Dünya futbolunu yöneten FIFA tarafından 2026 yılında düzenlenecek Dünya Kupası’na dair deneyimlerin metaverse’e taşınmak istendiği ortaya çıktı.

Konuya ilişkin ilk detaylar ticari marka avukatı Mike Kondoudis tarafından açıklanırken FIFA’nın fiziksel birçok öğeyi dijitalleştirerek lisanslı sanal giysiler, şapkalar, gözlükler ve spor malzemelerinin satışını esas alan perakende mağazaları açmayı planladığı kaydedildi. FIFA’nın ürünlerini ne şekilde sunacağı ise henüz net değil.

Ek olarak FIFA’nın çok sayıda yakın alanla ilgilendiği de bir gerçek. Bunlar arasında finansal ödeme yönetim hizmetleri, sanal hisse senedi ticareti, dijital, sanal ve kripto borsaları da var. Algorand ve Crypto.com dahil olmak iki ünlü kripto girişimiyle anlaşmalar imzalandığı biliniyor. FIFA ve bu tip oluşumlar arasındaki ilişki, günümüzde sosyal medya için en çok dikkat çeken konular arasında. Bu kapsamda FIFA’nın bilinirliğine önemli ölçüde katkı sağladığını belirtmek de mümkün.

Ticari markası ile birlikte FIFA, blockchain ekosistemine açık bir şekilde ilgi duyuyor ve en nihayetinde dünya futbolunun Web3.0 alanına girmeye hazır olduğuna dair beklentiler boşa çıkmayacak gibi görünüyor.