Banque de France’in (Fransa Merkez Bankası) başkan yardımcısı, merkez bankası dijital para birimini (CBDC) “sınır ötesi ödemelerin iyileştirilmesi için katalizör” şeklinde tanımlıyor.

Fransız merkez bankası “Banque de France”ın temsilcileri, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) tartışmasıyla alakalı küresel bakış açısını benimseyerek, bunu yeni bir uluslararası para sisteminin temeli olarak tanıttılar.

Banque de France’ın birinci başkan yardımcısı Denis Beau yaptığı açıklamada, CBDC’yi “Yeni bir uluslararası para sisteminin kurulmasını sağlayarak sınır ötesi ödemelerin iyileştirilmesi için katalizör” olarak adlandırdı. Yetkili, CBDC’lerle ilgili sınır ötesi sorunun sonradan değil, en başından ele alınması gerektiğinin önemini vurguladı.

Beau, bir CBDC geliştirmek için birkaç alternatif görüyor. Bunlardan ilki, toptan CBDC’ler ve mevcut sistemler arasında ortak standartların ve birlikte çalışabilirliğin geliştirilmesi. İkincil olarak, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Uluslararası Ödeme Bankası (BIS) tarafından desteklenen, bölgesel ya da global CBDC platformlarının geliştirilmesi. Yetkili isme göre toptan CBDC’ler doğrudan bu platformlarda takas edilecek, ödemeye karşı ödeme ve teslimata karşı ödeme işlemlerini gerçekleştirecek şekilde standartlaştırılabilir.

Öte yandan Beau, otomatik piyasa yapıcı (AMM) olanaklarını araştıran “Mariana Projesi”ni örnek olarak gösterdi. Banque de France, Monetary Authority of Singapore ve Swiss National Bank’ın dahil olduğu proje, Eylül ayının sonunda başarılı bir şekilde sonuçlandı.

Yetkili, sadece CBDC’ler hakkında değil aynı zamanda, finansın tokenleştirilmesi hakkında da konuştu. Riskleri sınırlandırırken blok zincirinin tam potansiyeline olanak sağlamak için kamu sektörünün özel sektörü daha fazla desteklemesi gerektiğine yönelik güven ifade edildi.

KaynakCointelegraph