Dünya genelinde blokzincir temelli merkez bankası dijital para birimi (CBDC) testleri artmaya devam ediyor.

CBDC, son dönemin öne çıkan gündem maddelerinden. Kripto para sektörü oldukça dalgalı bir süreçten geçerken, düzenleme ve CBDC çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin 2023 yılı Bütçe programında da yer verilen CBDC, dünyanın birçok ülkesinde ilgi ile incelenen konular arasında.

Bu kapsamdaki son gelişmenin kaynağı ise Fransa ve Lüksemburg. Her iki ülkede de tokenize edilmiş finansal piyasalardaki bir dizi denemenin sonuncusu olarak 100 milyon Euro, yaklaşık 104 milyon dolar değerinde merkez bankası dijital para birimi (CBDC) kullanıldı.

The Venus Initiative hakkında açıklama yapan Fransa Merkez Bankası Finansal İstikrar ve Operasyonlar Genel Müdürü Nahalie Aufauvre, “Dijital varlıkların Euro bölgesinden tek bir günde nasıl yayınlanabileceğini, dağıtılabileceğini ve düzenlenebileceğini gösteriyor. Bununla birlikte iyi tasarlanmış bir CBDC’nin Avrupa’da güvenli bir tokenize edilmiş finansal varlık alanının geliştirilmesinde kritik bir rol oynayabileceğini doğruluyor” dedi.

Son olarak bu noktada öne çıkan ülkelerden biri olan Hindistan, kripto paralar üzerinde sert bir politika izlese de kendi CBDC çalışmalarını hızlandırıyor. Hindistan Merkez Bankası, CBDC projesi e-rupi için ilk pilot uygulamanın 1 Aralık’ta başlattı.