Devlet kurumları (kamu) metaverse’de çeşitli hizmetler sunabilir…

Metaverse ile ilgili pek konuşulmayan konulardan biri devlet kurumlarının da sanal dünyada konumlanmaları. Metaverse’in sadece eğlence, oyun, etkinlikler, iş ve genel itibarıyla ‘özel kuruluşlara’ dair deneyimleri esas alacağı kanısı yaygın. Ancak devlet kurumları da (kamu) sanalda yer alıp çeşitli hizmetler sağlayabilir.

Verginizi ödeyebilir, belki şikayetlerinizi karşınızdaki sanal kişilere aktarabilirsiniz yakın gelecekte. Pasaportunuzu metaverse’den temin edip hemen yanındaki tur acentesinden -yine birkaç yere dokunarak- uçak biletinizi alabilirsiniz ya da. Geriye bavulu hazırlayıp havalimanına gitmek kalır.
Eğer Elon Musk’ın Hyperloop’u gibi bir şey ortaya çıkmazsa bunun için günümüzde olduğu gibi sadece trafikte biraz süre geçirmeniz ya da metroyu kullanmanız gerekecek.

Bu alanda bazı ‘ilk adımlar’ atılmaya başlandı bile, geçtiğimiz günlerde INTERPOL, metaverse’de bir tür suç birimi kurulduğunu kamuoyuyla paylaştı. Anlaşılan o ki yakında suiistimal, dolandırıcılık gibi konularda şikayetler alınacak ve işlemlerin yapılması gündeme gelecek…

Metaverse’de kamusal yapı ve hizmetler, global ölçekte gündeme az da olsa geliyor. Günün birinde banka hesabını Facebook’a girmek için kullanacağını, Facebook’un gerçekten kendisini bileceğini, ardından da Facebook hesabı ile iş kurumu hesabına giriş yapıp işsizlik ödeneği için form dolduracağını tasavvur eden David Birch’ten ilham alan birçok yazar var. Birch’in bu ifadeleri ünlü kitabı Kimlik: Yeni Para’da geçmişti…