Blockchain Türkiye Platformu’nun 1. yıldönümüne katılan UCL Kıdemli Araştırma Görelisi Geoffrey Goodell “Blockchain, Analytics & Institutions” sunumuyla sahnede yer aldı. İşte Goodell’in sunumundan öne çıkan başlıklar;

Sunumuna University College London’daki görevi ve blokzinciri teknolojisi üzerine yaptıkları çalışmalardan bahsederek başlayan Goodell, ‘Ledger’, ‘Transaction’ ve ‘Network’ kelimelerinin anlamıyla blokzinciri teknolojisine giriş yaptı.

Merkezi sistemlerin kullanıcılar içine birçok riski bulunuyor. Çeşitli sansürler, yüksek kullanım ücretleri, kuralların değiştirilmesi, kasıtlı olarak verilerle oynama, hatalar, siber saldırılar ve sistemin dışında kalma bu risklere örnek olarak gösterilebilir. Dağıtık defter teknolojileri tam bu noktada kullanıcıların yardımına koşuyor.

Dağıtık defter teknolojilerin ana motivasyonunu aracıları kaldırmak olduğuna bağlayan Goodell, blokzinciri teknolojisinin sadece bir hevesten ibaret olmadığını ademi merkeziyetçilik, güvenlik, güvenilirlilik ve denetlenebilirlik gibi somut faydaları olduğunu açıkladı.

Dağıtık defter teknolojilerinin ödemeler, sözleşmeler, vergi, ticaret ve kimlik alanlarına yönelik etkisini değerlendiren Goodell, özellike ödeme teknolojilerinin geleceğinde blokzinciri teknolojisinin büyük bir rol oynayacağını düşünüyor.

Örnek verecek olusak: Aracıların ortadan kalkması para transfer işlemlerinin maliyetini azaltırken hızını artırıyor. Böylelikle kullanıcılar para transferi işlemleri hiç olmadığı kadar kolay ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebiliyorlar. Ödemelerin geleceği konusunda kripto para birimlerinin tarihine de değinen Goodell bu oluşumun, bazı riskler oluştursa da ödemelerin kolaylığı ve anonimliği konusunda oldukça önemli bir rol oynayacağını düşünüyor.

Dağıtık defter teknolojileri sayesinde vergi yükümlülüklerini belirlemek ve ödemeleri kanıtlamak da kolay bir hale gelebilir. Analizler vergi dolandırıcılığını tespit etmeyi kolaylaştırırken gelecekteki ödeme sistemleri gelir vergilerinin gerçek zamanlı ödemesini kolaylaştırabilir.

Sözleşmelerin geleceği ise şüphesiz akıllı sözleşme uygulamalarında. Kodlanmış biçimsel prosedürler dağıtık bir sistemin düğümleri tarafından yorumlanıp uygulanacak. Böylece asıl yazarların veya aynı fikirde olan tarafların, prosedürü kendileri yürütmeleri gerekmeyecek.

Ticarette ise dağıtık defter teknolojilerin sunduğu şeffaflık ve güvenirlilik tedarik zinciri takibini kolaylaştıracak. Perakende ürünler ve hizmetler için merkezi olmayan pazarlar oluşacak. Daha verimli enerji pazarları ve dağıtım ağları hayatımıza girecek.

Dağıtık defter teknolojileri için bir topluluk inşa etmenin zorluklarından da bahseden Goodell, hükümetlerin ve eğitim eksikliğinin bu konudaki en büyük engeller olduğunu vurguluyor.

Geoff Goodell’in gerçekleştirdiği sunuma buradan ulaşabilirsiniz.