Açık kaynaklı yapay zeka platformu, DeFi, Oyun ve Güvenlik mecralarındaki akıllı sözleşmelerde ve web3 protokollerinde makine öğreniminin kilidini açacak.

Akıllı sözleşmeler ve web3 protokolleri için bir yapay zeka (AI) platformu olan Giza, önde gelen bir kriptonatif yatırım şirketi ve kayıtlı yatırım danışmanı olan CoinFund önderliğinde, Arrington Capital, StarkWare ve TA Ventures’ın yanında, Rand Hindi ve Julien Bouteloup gibi maddi desteklerin de katılımıyla 3 milyon dolarlık bir başlangıç yatırımı aldığını duyurdu.

Fon, Giza’nın Web3 ve yapay zeka geliştiricilerinin makine öğrenimini, akıllı sözleşmelere ve merkezi olmayan protokollere entegre etmelerine yardımcı olacak platformunun lansmanına yönelik olacak.

“Giza’nın, yapay zeka modellerini akıllı sözleşmeler için hazır hale getiren ve tasarım alanlarını büyük ölçüde genişleten, ilk projelerden biri olma çabalarını desteklemekten heyecan duyuyoruz”

Akıllı sözleşmeler gibi mevcut Web3 altyapısı, temelde sabittir ve gerçek dünya bağlamından kopuk olarak çalışır, bu durum da Web3 kullanıcılarını çeşitli yetersizliklere, UX sorunlarına ve güvenlik açıklarına maruz bırakmaktadır. Giza’nın platformunda sunulan makine öğrenimi modelleri, Web3 uygulamalarına güvenilir sonuç erişimi sağlayarak akıllı sözleşmelere sınıflandırma, bağlam sağlama ve uyarlama yeteneği kazandıracaktır.

Giza’nın CEO’su Francisco Algaba, “Akıllı sözleşmeler, adlarının duyulduğu kadar akıllı değiller,” diyerek şöyle devam etti: “Birçok Web2 uygulamasının yeteneklerinden ve kullanım kolaylığından yoksundurlar, bunun nedeni şimdiye kadar akıllı sözleşmeler makine öğrenimini güvenli bir şekilde entegre edememiştir. Giza, kolektif ve açık geliştirme imkanlarından faydalanarak Web3 akıllı sözleşmeleri ve protokolleri için makine öğreniminin yeteneklerini ortaya çıkarma misyonuyla hareket etmektedir. Yapay zekanın Web3’e başarılı bir şekilde entegre edilmesi, sadece akıllı sözleşmelerin yeteneklerini genişletmekle kalmayacak, aynı zamanda yapay zeka için yeni sahiplik modellerinin olasılığını da mümkün kılacaktır.”

“Mevcut olarak akıllı sözleşmeler, kehanetlere dayanmadan zincir dışı(alan dışı) veriler üzerinde güvenle çalışamamakta ve bu da makine öğreniminden faydalanma yeteneklerini aza indirmektedir.” şeklinde sözlerine devam eden Algaba, şunları söylüyor: “Giza, model sonuçlanmasını zincir üzerine getirmek için sıfır bilgi kriptografisini kullanarak bu durumu değiştiriyor ve akıllı sözleşme tasarımı için yeni bir derinliğin kilidini açıyor. Bu yeni tasarım alanının Web3 dikeyleri özelinde önemli etkileri vardır. Makine öğrenimi ile entegre edilmiş akıllı sözleşmeler, biyometrik erişim ve hesabı geri alma gibi kullanım durumlarıyla Web3’te kullanılabilirlik bakımından büyük ölçüde daha iyi performans gösterecektir; DeFi’de protokoller risk değerlendirme mekanizmalarını geliştirerek daha dayanıklı bir açık finans altyapısına yol açabilir. Giza aynı zamanda, zincir üzerindeki özerk unsurlar, zorluk derecesi ayarlama ve kazanç birlikte çalışabilirlik mekanizmaları ile Web3 oyunlarında paradigmayı değiştirebilir.”

CoinFund Yatırımcısı Einar Braathen, “Giza’nın yapay zeka modellerini akıllı sözleşmeler için kullanılabilir duruma getiren ve tasarım alanlarını büyük ölçüde genişleten ilk projelerden biri olma çabalarını desteklemekten heyecan duyuyoruz” diyor ve devam ediyor: “Fran, Cem ve Renç, yapay zeka, Web3 ve operasyonel deneyimin emsalsiz bir bileşimi olduğunu düşündüğümüz olağanüstü ve gerçek anlamda Web3’e özgü bir ekiptir. Bu, onların inanılmaz vizyonlarında ve yıldırım hızındaki uygulamalarında ve piyasaya sürme süreçlerinde kendini gösteriyor.”

— Terimler ve Açıklamaları —

  • Giza: Yapay zekanın kolektif gelişimi için alternatif bir yöntem. (gizatech.xyz)
  • CoinFund: Kriptonatif bir yatırım şirketi ve kayıtlı bir yatırım danışmanıdır. (coinfund.io)
  • Kriptonatif: Kriptonun finansal araçlarını bağımsız bir biçimde kullanmak için gerekli bilgiye sahip bir kripto para yatırımcısıdır. (igi-global.com)
  • Arrington Capital: 2017’den bu yana dijital varlıklara ve Web3’e yatırım yapan tez odaklı şirkettir. (arringtoncapital.com)
  • StarkWare: Kriptografi konusunda uzmanlaşmış bir İsrailli yazılım şirketidir. (Wikipedia)
  • TA Ventures: TA Ventures, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki firmaları Pre-Seed(ön yatırım) ve Seed(ana yatırım) aşamalarında destekleyen bir erken aşama girişim sermayesi şirketidir. (taventures.vc)
  • Rand Hindi: Dr. Rand Hindi bir girişimci ve deeptech yatırımcısıdır. (linkedin.com)
  • Julien Bouteloup: Kripto oluşturucusu ve danışmandır. StakeCapital şirketinde CEO’dur. (Twitter.com)
KaynakBusiness Wire