Google Cloud, kripto geliştiricilerinin blockchain verilerine daha kolay erişmesini ve merkeziyetsiz uygulamaların (DApp’ler) güvenilirliğini artırmayı amaçlayan Blockchain Uzaktan Prosedür Çağrısı(RPC) hizmetini başlattı.

Yeni hizmet, başlangıçta Ethereum ana ağı ve test ağı ile uyumlu olacak. Google Cloud, bu hizmeti önümüzdeki yıl içinde diğer blockchain ağlarına da genişletmeyi planladığını duyurdu.

Geliştiriciler İçin Ücretsiz Kullanım ve Ethereum Uyumlu Yapı

Blockchain RPC hizmeti, başlangıçta günde bir milyon istek ve saniyede 100 çağrı talebi içeren bir ücretsiz kullanım katmanıyla sunuluyor. Ayrıca bu hizmet, Ethereum düğümleri için belirlenmiş RPC yöntemlerini tanımlayan EIP-1474 desteği ile Ethereum’un JSON-RPC standardıyla tamamen uyumlu olacak. Bu sayede kripto geliştiricileri, Ethereum tabanlı DApp’lerini tek bir kod satırı ile entegre edebilecek.

RPC, bir programın başka bir bilgisayarda veya ağda bulunan başka bir programdan hizmet talep etmesini sağlayan bir yazılım iletişim protokolüdür. Google Cloud, birçok kripto geliştiricisinin bu konuda güvenilirlik sorunları yaşadığını belirtti. Küçük gecikmeler veya hatalar bile DApp’lerin performansını etkileyebiliyor; bu nedenle RPC’nin güvenilirliği büyük önem taşıyor.

Ağ Trafiği Sorunlarına Çözüm

Google Cloud, yüksek ağ trafiği veya işlem hacmi yaşandığında blockchain ağlarında RPC sorunlarının sıkça meydana geldiğini belirtti. Nisan ayında başlatılan Web3 Portal hizmetine gelen bazı eleştiriler, kullanıcının deneyimini zorlaştıran arayüz sorunlarına odaklanırken, bu yeni hizmet daha geniş blockchain ekosistemleriyle entegrasyon sağlamayı amaçlıyor.

Bu yeni girişim, Google Cloud’un blockchain teknolojilerine olan ilgisinin bir parçası olarak dikkat çekiyor ve blockchain geliştiricilerine daha sağlam bir altyapı sunmayı hedefliyor.

Kaynakcointelegraph