Merkeziyetsiz IoT iletişim protokolü Helium Network, Solana blockchain’ine geçiş tarihini kamuoyuyla paylaştı.

Helium Network, kısa süre önceki resmi blog gönderisi ile 27 Mart 2023’te nihai olarak Solana blockchain ekosistemine geçiş yapılacağını duyurdu. Geçişin 24 saat süreceği ve bu süreçte Helium blockchain’inin deaktif durumda olacağı bilgileri paylaşıldı.

Proof of concept (PoC) ve veri aktarımında ise geçiş sırasında herhangi bir değişimin söz konusu olmayacağı kaydedildi.

Hesaplar ve tokenlerin Solana’ya geçişinin ardından Helium blokchain’inin yedeğinin alınacağı, hotspot’ların da NFT olarak basılacağı bildirildi. Ayrıca kullanıcıların PoC ile ilgili ödüllerini geçiş sonrasında talep edebileceği belirtildi.

Geçişe dair karar topluluk içerisindeki bir oylama sonucunda 20 Eylül 2022’de alınmış, Solana adımının hem ölçeklenebilirliği hem de güvenilirliği artırma amacı taşıdığı ifade edilmişti.

Bir detay olarak geçiş tarihinin açıklanmasının ardından Helium Network ve Solana yaklaşık olarak yüzde 20 değer kazandı. Helium Network ve Solana, özellikle son dönemde kripto para ekosistemi tarafından yoğun şekilde eleştiri alıyordu.

Solana akıllı sözleşmeler ve merkezi olmayan uygulamaları desteklemek için geliştirilmiş bir kripto para zinciri. İlk adımları 2017’de İsviçre’de atıldı, ancak resmi olarak 2020’de başlatıldı.
Ekibinde Intel, Microsoft, Dropbox gibi öncü şirketlerde önemli roller üstlenmiş mühendisler bulunuyor.
Son olarak kripto para birimi SOL olarak biliniyor.