Sitharaman, dağıtılmış defter teknolojisinin demokratikleşmeye yardımcı olacak güzel bir teknoloji olduğunu; ancak anonimliği kendimizi korumamız gereken “doğal bir risk” olarak gördüğünü söyledi.

Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman anonimliği blockchain teknolojisinde “doğal bir risk” olarak gördüğünü dile getirdi ve gelecekte bu teknolojinin kullanımındaki artışla doğru orantılı önlemler alınması çağrısında bulundu. Maliye bakanı, blockchain olarak da adlandırılan dağıtılmış defter teknolojisini (DLT) kullanmanın “kesinlikle zorunlu” olduğunu ve hükümetin de aynı şekilde kullanılmasını desteklediğini açıkça belirtti.

Bakanın sözleri, blockchain teknolojisinin kendisine dayanan ve cüzdanlarımızda taşınan kağıt para birimine benzer şekilde yasallaştırılan merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) bütçe duyurusunun başlatılmasından önce geldi.

“…Anonimlik, bu teknolojideki bilinmeyen unsurdur.”

Sitharaman, DLT’nin demokratikleşmeye yardımcı olacak güzel bir teknoloji olduğunu; ancak anonimliği, kendimizi korumamız gereken “doğal bir risk” olarak gördüğünü kaydetti.

Anonimliği tüm denklemde “ölçülemez” olarak nitelendiren Sitharaman, “kendimizi doğal bir risk oluşturabilecek bu anonim unsura karşı koruyamadığımız sürece, muhtemelen kendimizi hayal ettiğimizden çok daha fazla ‘açığa’ çıkaracağız” dedi.

Sitharaman, aynı etkinlikte kendisinden önce konuşan sermaye piyasası düzenleyicisi şefi Madhabi Puri Buch‘u, anonimlik riski konusunda “haklı olarak uyarıda bulunduğu” ve ayrıca DLT’leri savunduğu için övdü. Buch, mali dönemde bankacılık düzenleyicisi RBI (Hindistan Merkez Bankası) tarafından tanıtılması gereken CBDC’de anonimlik olmasını istemediğini söyledi. Merkez bankasına göre, CBDC’nin tanıtımı konusunda önemli ilerleme kaydedildi.

Bu arada Sitharaman, Bitcoin gibi özel kripto para varlıklarının Hindistan’da “oldukça iyi bir ölçekte yayıldığını” söyledi.

Buch, DLT’lerin güçlü yönlerinin şeffaflık, gerçek zamanlı, sonsuz bölünebilirlik ve uygun maliyetli bir ortam olduğunu söyledi.

KaynakEconomic Times