Hindistan, kripto paralar için Kısa adı AML olan Anti-Money Laundering (kara para aklamayı önleme) standartlarını uygulamaya aldı.

AML kuralları menkul kıymet dolandırıcılığı ve piyasa manipülasyonu gibi kara para aklama ve terörün finansmanına yönelik suçlar dahil olmak üzere şüpheli faaliyetlerin tespit edilmesi ve raporlanmasına yardımcı olmayı esas alıyor.

Bu kapsamda Maliye Bakanlığı tarafından The Gazette of India’da bir dizi kripto işlemini Kara Para Aklamayı Önleme Yasası’na (PLMA) 2002 tabi tutan bir bildirim yayınlandı.

PLMA, finans kuruluşlarını son 10 yıldaki tüm işlemlerinin kaydını tutmak, talep edilmesi halinde de bu kayıtları yetkililere vermekle yükümlü kılıyor.

Öte yandan standardın uygulanması adımı bir sürpriz değil, zira AML dünyanın birçok ülkesinde halihazırda aktif olan bir prosedür durumunda.

AML’in Hindistan’daki kripto şirketlerinin işlerine sekte uğratabileceği iddiası kamuoyunda yer buldu. Zaten bir dizi adım sonrasında ülkedeki sektör ciddi bir aşağı yönlü ivmeyle karşı karşıya. Mart -2022’de Hindistan’da dijital varlıklar ve transferleri yüzde 30 vergiye tabi tutan bir yasa yürürlüğe girmiş, bu gelişmeyi takiben kripto borsalarında sadece 10 gün içerisinde işlem hacmi yüzde 70 azalmış, devamındaki 90 günde ise düşüş oranı yüzde 90 seviyesine gelmişti…

Ülkede kriket sporu oldukça popüler ve Şubat 2023’te yerel lig içerisinde kripto reklamları ve sponsorlukları önleyici bir yasakla Hindistan’daki sert tutum bir kez daha kendini gösterilmişti.

Gelişmelere karşın Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman, 2023’te kripto para birimini düzenlemeye yönelik uluslararası çabaları teşvik edici bir dizi söylem paylaştı.

Şubat 2023’te Hintli yetkililer, yerel kadın kriket liginde kripto reklamları ve sponsorlukları önleyici bir yasakla kripto para birimleri konusundaki sert duruşlarını bir kez daha gösterdiler. Bu, 2022’de erkekler kriket Premier Ligi için getirilen bir önceki yasağın ardından geldi.

Uzmanlara göre genel itibarıyla Hindistan’ın AML standartlarını kriptoya uygulaması, kripto şirketlerinin ülkede faaliyet göstermesini daha zorlaştıracak. Bununla birlikte söz konusu hareket, yasa dışı faaliyetlerin engellenmesi ve sektörde daha fazla şeffaflığın teşvikini beraberinde getirecek.